Yasin Hamid pochází z Íránu a je Ph.D. studentem na Fakultě technologické, kde studuje anglicky vyučovaný studijní program Inženýrství polymerů. Dá se říct, že UTB objevil náhodou při brouzdání na internetu. Velice ho zaujalo, že Fakulta technologická patří mezi jednu z nejlepších fakult v ČR v rámci jeho oboru a tak neváhal a přihlásil se ke studiu. Na UTB studuje již od roku 2014.

Neprve se Yasina zeptáme na jeho dojmy ohledně České republiky.

Jaký byl tvůj první dojem z České republiky?

Země plná zeleně a levného piva 🙂

Zažil jsi nějaký kulturní šok?

V Íránu není moc bežné, aby lidé před svatbou bydleli samostatně a mimo rodinu. To byla jedna z věcí, která mě hodně překvapila

Co si myslíš o Češích a jejich zvycích?

Záleží na tom, kde přesně lidé žijí. Všiml jsem si rozdílů i mezi jednotlivými městy. Ve Zlíně jsou lidé určitě příjemnější než třeba v Brně nebo Praze.  Nicméně lidé se bojí mluvit anglicky, možná si příliš nevěří. Líbí se mi, že Češi chodí rádi po horách a milují pivo!

Jaké je tvé oblíbené české jídlo?

Myslím, že se mnou budou všichni souhlasit, když řeknu guláš…každopádně mám rád i kachnu a žebírka.

* Poznámka autora – překvapilo mě, že Yasin nezmínil naši svíčkovou nebo vepřo knedlo zelo, každopádně i ten zbytek zní velmi chutně 🙂

Máš rád české pivo?

Na jednoduchou otázku mám jednoduchou odpověď. Miluji ho, speciálně Budvar!

Jaké je tvé oblíbené místo v ČR a ve Zlíně?

Velice se mi líbí okolí a břeh řeky Vltavy u Karlova mostu v Praze. Ve Zlíně se mi líbí Fryštácká přehrada. Mám také hodně kamarádů ze Spytihněvi, kde by se také určitě krásně žilo.

Máš pocit, že je u nás v ČR něco lepší než v tvé domovské zemi?

Velkou výhodou je široká nabídka práce a volný pohyb osob v rámci Schengenu!

Umíš česky? Zdá se ti čeština složitá? Máš nějaké oblíbené české slovo?

Bohužel mám pouze minimální znalosti, ale pár důležitých vět umím. Čeština je docela náročná, zejména pro někoho z mého regionu. Mým oblíbeným slovním spojením je “čauky mňauky”. 🙂

Je něco, co ti na Češích vadí?

Mám pocit, že lidé v Íránu mají k sobě daleko blíž, více se o sebe starají, zejména v rámci rodiny.

Chybí ti něco z domova?

Chybělo mi naše jídlo, nicméně máme tady vytvořenou již menší komunitu, tak si občas uvaříme.

Nyní pár otázek ke studiu na UTB

Jak se ti líbí na naší univerzitě?

Myslím, že UTB představuje skvělou příležitost pro budoucnost každého studenta. Studium na UTB mi dalo šanci naučit se novým postupům a know-how, a to díky kvalitním vyučujícím a modernímu zázemí. Cítím se tady jako doma a užívám si i volný čas s přáteli.

Považuješ  rozhodnutí studovat v zahraničí (v ČR) za dobrý nápad?

Žiju v zahraničí již více než 11 let a myslím, že to bylo velmi moudré rozhodnutí. Mám takové rčení: “Pokud se nikdy nebudeš cítit jako cizinec, tak přijdeš cca o 50% životních zážítků”. Cestování dá každému člověku možnost poznávat nové kultury, seznámit se s novými lidmi, což je určitě velmi obohacující.

Plánuješ zůstat v ČR i po dokončení studií?

Určitě bych tady rád zůstal, cítím se tu štastně.

Chtěl bys na závěr něco sdělit?

Rád bych vyjádřil své pocity vůči svým přátelům (nechci zmínit žádné konkrétní jméno, protože nechci na nikoho zapomenout), chtěl bych jim velice poděkovat za spoluúčast na mé životní cestě při pobytu v České republice. Také bych velmi rád poděkoval svému školiteli za veškerou podporu. Stejně tak si zaslouží pochválit i Buddy System a Mezinárodní oddělení. Děkuji všem!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sharing is caring!

Skip to content