Vyzpovídali jsme Aitolkyn Abdigali. Je studentkou anglického studijního programu Management a marketing na Fakultě managementu a ekonomiky.

Máš krásné jméno, ale těžce se Čechům vyslovuje, mám pravdu?
(směje se) Ano, máš pravdu. Přátelé mi říkají Tosha, je to zkrácená verze mého jména a lépe jde každému přes pusu.

Tedy, Tosha, pověz mi svůj příběh. Jak se přihodilo, že mladá kazašská dívka „objevila“ Zlín?
Dozvěděla jsem se o UTB ve Zlíně, když jsem na internetu hledala univerzitu v Česku, kam bych mohla přijet na výměnný studijní pobyt. Našla jsem webovou stránka Studyin.cz s informacemi o všech univerzitách v České republice. Prezentace UTB na mě udělala dojem. Líbily se mi studijní programy, úspěšnost UTB, a tak jsem se rozhodla přihlásit.

Prostě jen tak? Takže UTB byla tvoje první volba?
Ano. Jsem ten typ člověka, který věří svému vnitřnímu hlasu a pocitu.

Žádné další důvody, hluboké přemýšlení, porovnávání výhody a nevýhody…
No, rozhodla jsem se pro UTB i z několika dalších důvodů. Zaprvé jsem opravdu chtěla, aby moje univerzita byla umístěna ve střední Evropě a zároveň měla bezpečnou a tichou atmosféru, aby se mohla plně soustředit na mé studium. Zlín je perfektní město, kde se vždy cítím jako doma, protože Moravané jsou tak přívětivý, přátelští a celková nálada ve městě je uvolněná a bezpečná. Zadruhé mě přitahovalo to, že celé město je prezentací úspěšného obchodního příběhu Tomáše Bati a kvalifikace učitelů na UTB je na vysoké úrovni. A nakonec, při prohlídce univerzitních budov na webu mě ohromil moderní design interiéru, který je pro mě indikátorem vysokého standardu.

Čím tě zaujal studijní obor Management a marketing?

Jak jsem se již zmínila, byl to příběh o úspěchu Tomáše Bati, který vybudoval obrovskou komunitu a byl schopen podporovat své zaměstnance v rámci celého města, ten mě velmi zaujal. Navíc mě inspirovala skutečnost, že většina profesorů naší fakulty, kromě výuky na univerzitě, má také čas na obchodní poradenství pro různé společnosti a vládní organizace. Během výuky prezentujeme různé obchodní projekty a průzkumy trhu, což nám dává jasnou představu o našem budoucím uplatnění.

Jsi přátelský a komunikativní člověk, ale nové začátky mohou být pro každého těžké. Bála ses něčeho?
Před příjezdem do Zlína jsem se bála, že se povětšinou budu cítit osamělá a nebude nikoho, kdo by mi pomohl, kdybych měla nějaké problémy. Ale po několika dnech jsem potkala spoustu přátel z celého světa a ti se stali mojí novou rodinou. Když jsem se setkala s různými problémy, vždycky tu byl někdo z personálu – mezinárodního oddělení, moji učitelé nebo Buddy systém Zlín, kdo mi vždy rád pomohl, podpořil mě a našel způsob, jak vyřešit jakýkoli problém. Právě jsem si uvědomila, že filozofie Tomáše Bati a lidé s otevřeným smýšlením, které jsem potkal na UTB, mě přivedli k tomu, abych pokračovala v mém dlouhodobém studiu ve Zlíně!

Můžeš popsat svůj běžný den ve Zlíně?
Obvykle moje hodiny začínají kolem 8-9 hodin a končí v 19 hodin. Mezi lekcemi mám několik přestávek. Probudím se, nasnídám a jdu na fakultu. Cesta tam obvykle trvá 10 minut. Před vstupem na výuku si v kávomatu koupím své oblíbené irské cappuccino. Během mé dvouhodinové obědové pauzy jdeme s přáteli na oběd do naší oblíbené univerzitní menzy a užijeme si čerstvě uvařená jídla. Poté strávíme nějaký čas v knihovně a diskutujeme o našich skupinových projektech nebo o našich domácích úkolech, než se vrátíme na fakultu. Večer si raději nakoupím v supermarketu, abych si připravil příjemnou večeři. Ale někdy skončím s přáteli na univerzitních akcích s hudbou, hrami a jídlem zdarma. Všichni si takové příležitosti užíváme a pokračujeme a slavíme v místních hospůdkách nebo klubech. Je zřejmé, že během zkouškového období je většina z nás večer uvězněna v knihovně, přesto se nám to všechno líbí (LOL).

Kromě studií účastníš se i dalších aktivit, které UTB pořádá?
Kromě studia je ve Zlíně spousta aktivit pro každého. Buddy System Zlín pořádá ty nejlepší akce a večírky každý týden, abychom si zpříjemnili večery a víkendy! Očekávejte, že každá fakulta pořádá pro své studenty různé druhy soutěží, veletrhů a výstav. Každý si tak může najít něco, co je mu blízké, výstavy současného umění, týdny módy, kulturní prezentace a bláznivé večírky. LOL

Jaké jsou podle tebe výhody studia na UTB v souvislosti s tvou budoucí profesní kariérou?
Moje oblíbená věc, na kterou bych ráda poukázala, jsou vynikající vztahy s pracovníky fakulty. Jsou vždy otevřeni konverzaci a rádi vám poskytnou své profesionální rady. Nejdůležitější je, že máme předměty, které poskytují základní informace o moderních obchodních nástrojích a aktuální znalosti o podnikatelském prostředí na trhu.

Máš s univerzitou spojeny nějaké vzrušující vzpomínky?
Ó, těch je tolik, které mě napadají! Jako mezinárodní studentka bych řekla, že příležitost mluvit o sobě a odkud jste přišli, je tak důležitá! Proto je účast na Country Presentations, které pořádá Buddy System Zlín, coby zástupce svého rodné země, tak ohromující. Vzpomínám si, jak jsme se s přáteli z Kazachstánu poprvé účastnili souboje proti Bulharsku v roce 2016. Byli jsme tak nadšeni a cítili jsme tolik zodpovědnosti! Strávili jsme několik dní přípravou jídel a poprosila jsem i své rodiče, aby mi poslali nějaké tradiční suroviny poštou! Byli jsme v místnosti plné zahraničních studentů, kteří poslouchali naše písničky, naše příběhy a učili se o naší vlasti. Bylo to úžasné.

Po třech letech jsem byla poctěna reprezentací Univerzity Tomáše Bati na vzdělávacím veletrhu v mé zemi. To byl pro mě obrovský zážitek, protože jsem zastupovala UTB a to rovnou v mém rodném městě. Tam jsem se poprvé setkala s Janou z mezinárodního marketingu a hodně jsme se skamarádily. Tato zkušenost a setkání s Janou ovlivnily můj další život, vrátila jsem se do Zlína a studuji magisterský program v oboru Marketing.

Určitě ti chybí rodina. Jak bojuješ s tím, když se ti stýská po domově? Co doporučíš ostatním?
Samozřejmě, že jsou chvíle, kdy ti začne chybět rodina a přátelé doma, místní jídlo, příroda a dokonce i shon (LOL). Miluji tato období „nostalgie“, protože to je normální a znamená to, že máš další místo na Zemi, které miluješ. Když je mi smutno, zavolám svým přátelům a rodině, řeknu jim, jak moc je miluji a jak mi chybí, pak zapnu nějakou kazašskou hudbu a začnu vařit naše tradiční jídla. To vždy pomáhá! V nejhorších případech si prostě jen připravím kazašský čaj s mlékem, zavolám mámě přes Skype a vedeme dlouhou filozofickou konverzaci.

Co mají společného Kazachstán a Česká republika?

Určitě jsou to lidé a jejich smysl pro humor! Češi jsou upřímní a přátelští. I když třeba nemluví anglicky, jsou vždy zdvořilí a snaží se pomoci. Mají skvělý smysl pro humor a u sklenice piva je vždy velká sranda a zábavná konverzace. LOL

Co mohou potenciální studenti očekávat, když se připojí k UTB rodině?
Řekla bych to takto, pokud se chcete učit a zažít nové zkušenosti, jste vítáni v naší rodině! Je tu tolik lidí, kteří jsou připraveni vám pomoci, podpořit vás a čekat, až přijdete. To je moje zkušenost.

Sharing is caring!

Skip to content