Sepsali jsme pro vás seznam několika filmů, které vás naladí do cestovní nálady, i když jste doma zavření v době karanténě. Některé vás pobaví, jiné vás přemístí v čase nebo na jiné místo. Pokud máte další tipy, napište je do komentáře!

  1. Terminál (The Terminal)

První film na našem seznamu je film, který dokonale popisuje současnou situaci. I když se hranice znovu otevřely, stejně nikam nemůžeme cestovat, protože ostatní státy mají hranice pořád zavřené. 😀 A právě podobnou situaci zažil i Viktor Navorski (Tom Hanks). Viktor doufal, že navštíví New York, ale během toho, co byl ve vzduchu na cestě do Ameriky, v jeho vlasti propukl vojenský převrat. Bezprizorní, s pasem neexistující země, musí Viktor Navorski strávit nějakou dobu v tranzitní části Kennedyho letiště a čekat, až v jeho zemi skončí občanská válka. Týdny a měsíce jsou čím dál tím delší (stejně jako koronavirová karanténa :D). Viktor pomalu objevuje labyrint terminálu – zhuštěný svět plný absurdit, velkorysosti, ctižádosti, zábavy, společenského postavení, ale i romantiky, kterou pozná s překrásnou letuškou Amelií…

  1. Jíst, meditovat, milovat (Eat, Pray, Love)

Chcete obdivovat krásy Itálie, Indie a Bali, navíc s Julií Roberts v hlavní roli? Film Jíst, meditovat, milovat vypráví o ženě Liz Gilbert, která měla všechno, o čem moderní žena sní – manžela, dům, úspěšnou kariéru – ale stejně jako mnoho jiných se ocitla ztracená, zmatená a hledala to, co v životě opravdu chtěla. Rozhodla se vystoupit ze své komfortní zóny a riskovat vše pro to, aby změnila svůj život. Vydala se na cestu kolem světa ve znamení znovu se najít a probudit své pravé já. Během svých exotických a pozoruhodných cest poznává v Itálii prosté potěšení z dobrého jídla, v Indii sílu modliteb a meditací, a konečně na Bali najde zcela nečekaným způsobem pokoj v duši a rovnováhu lásky. Snímek Jíst, meditovat, milovat je natočen na motivy skutečného a pozoruhodného příběhu a dokazuje, že existuje více způsobů, jak si užívat a poznat svět.

  1. Šíleně bohatí Asiati (Crazy Rich Asians)

Crazy Rich Asians, film, který způsobil obrovský buzz, ale taky zaslouženě. Nejen, že je tento film prvním americkým filmem během posledních dvou desetiletí, který byl plně obsazen asijskými herci, ale je to také jedna z nejlépe napsaných zábavných romantických komedií, jaká kdy byla vydána.

Pro ty, kteří nejsou obeznámeni s příběhem – snímek sleduje čínsko-americkou ženu z New Yorku Rachel Chu, která zjistí, že muž, s kterým chodí už asi rok, Nick Young, je ve skutečnosti součástí nejbohatší rodiny v Singapuru. Cestují společně právě do Singapuru, aby se zúčastnili svatby Nickova nejlepšího přítele. Když se však Rachel ukazuje na veřejnosti po Nickově boku, stává se trnem v oku nejen žárlivým nápadnicím, ale především Nickově vlastní matce. A záhy je nad slunce jasné, že i když vám peníze lásku nezaručí, rozhodně můžou všechno pořádně zkomplikovat…

Film předvádí některá úžasná místa Singapuru, například Gardens by the Bay, Hawker Center, Marina Bay Sands, Raffles Singapore Hotel atd.

  1. Než si pro nás přijde (The Bucket List)

Máte vytvořený „the bucket list“ čili seznam míst, které byste chtěli jednou v životě navštívit? Edward Cole (Jack Nicholson) a Carter Chambers (Morgan Freeman) takový seznam mají. Tito dva stárnoucí muži jsou hrdiny americké tragikomedie.  Edward je milionář, který v současné době sdílí nemocniční pokoj s mechanikem Carterem. Ačkoli se zpočátku zdá, že tito dva nemají absolutně nic společného, konverzace postupně odhaluje, že oba mají touhu objevovat. Rozhodnou se tedy vymanit z nemocnice a prožít své poslední dny naplno. Společná cesta plná fantastických zážitků je však přivede také k úvahám o smyslu vlastní existence a ke snaze napravit chyby, jichž se v životě dopustili…

  1. Walter Mitty a jeho tajný život (The Secret Life of Walter Mitty)

Máte rádi dobrodružství? Walter Mitty (Ben Stiller) je nesmělý a věčně snící fotoeditor časopisu Life, který se ve svém jednotvárném životě jen těžko potkává s realitou, a proto raději žije ve svém vysněném světě. Jednoho dne se však jeho život promění v jedno velké neočekávané dobrodružství. Aby zabránil svému vyhazovu, musí najít ztracený negativ fotografie, která má být na titulní stránce časopisu. Kvůli tomu musí najít slavného fotografa Seana O’Connella (Sean Penn). To představuje dobrodružnou cestu okolo světa, putování divočinou a nejzapadlejšími kouty naší planety, protože nepolapitelný fotograf-dobrodruh je hvězdou fotožurnalistiky proslulou neúnavným odhodláním hnát se za příběhem bez ohledu na to, kam až jej zavede. A tak se Walter musí vydat po jeho stopách…zamíří z ulic Manhattanu do Grónska, na Island a dokonce do Himalájí.

  1. Naše planeta (Our planet)

Pro všechny milovníky dokumentárního filmu je Our Planet snímek, který si nesmíte nechat ujít. Tato britská přírodopisná dokumentární série byla vytvořena pro Netflix. Nicméně během korona pandemie byla zveřejněna také na YouTube! Dokumentární série je známa především pro své větší a hlubší zaměření na dopady činnosti člověka na životní prostředí než tradiční přírodní dokumenty. Hlavním tématem je pak: „jak změny klimatu ovlivňují všechny živé tvory“.

TIP: Pusťte si také videa ze zákulisí natáčení! Jsou super.

  1. Útěk do divočiny (Into the wild)

Christopher McCandless se rozhodl vzdát se každodenního života a vydat se prozkoumat americkou pustou Aljašku. Nevyhledával však dobrodružství, ale hledal sám sebe. Cesta mu ukazuje krásu přírody, ale i její nebezpečí. Tento silný příběh je inspirován skutečným příběhem. Spoiler: pravděpodobně vás rozpláče.

PS: Kniha je také skvělá!

  1. Báječný hotel Marigold (Best Exotic Marigold Hotel)

Zdá se, že film o skupině sedmi důchodců bude asi velká nuda. Nicméně když vám řekneme, že se tento příběh odehrává v neuvěřitelné Indii, nuda jde stranou. Nádherný hotel Marigold se sídlem v indickém Jaipuru má sloužit jako místo odpočinku pro skupinu důchodců z Velké Británie. Má to být místo, kde stráví své zasloužené stáří, obklopeni luxusem a pohodlím. Myslí si tak… dokud se neocitnou u bran nedokončeného hotelu. Tím začíná humorné a romantické dobrodružství v zemi nečekaných radostí a možností.

  1. Ztraceno v překladu (Lost in Translation)

Lost in Translation považujeme za skutečnou klasiku a za jeden z nejlepších cestovních filmů všech dob. Je to krásný film, který ukazuje zábavnou a nečekanou stránku cestování v nové zemi. Od luxusního hotelu Park Hyatt až po neonem plné karaoke bary a ulice, je tento film jako jedna turistická reklama na Tokio. Ale co je důležitější, je to také melancholické zobrazení osamělosti – dokonce i ve městě plném milionů lidí.

Varování: sršící energie Tokia a jeho památky, které jsou ve filmu ukázány, vás přimějí si tam brzy (po skončení korona karantény) naplánovat cestu!

  1. Pláž (The Beach)

A nakonec nesmíme zapomenout zmínit Pláž s úžasným Leonardem DiCapriem. Být mladý, mít možnost cestovat po světě a užívat si života, to je něco! S příslibem dobrodružství přijíždí do Thajska mladý americký baťůžkář Richard. Cestování, jak tvrdí, je hledání zážitků, hledání něčeho nového, zvláštního. A to je přesně to, co ho čeká!

PS: Každý, kdo někdy navštívil thajské pláže, jistojistě ví, odkud jsou tak proslavené, že ano?

Sharing is caring!

Skip to content