Víš o tom, že můžeš v rámci svého studia nebo jako čerstvý absolvent vyjet na pracovní stáž? Níže ti přinášíme pár tipů.

PRACOVNÍ STÁŽE

Tvé první kroky při hledání nové stáže by měly určitě směřovat na Erasmusintern.org. Najdeš tu stovky různých pracovních stáží z celého světa v délce od 2–12 měsíců. Mnoho firem navíc nabízí také vouchery na obědy, proplacení jízdného, nebo třeba ubytování. A to se hodí!

>>> Důležitým zdrojem informací je naše Facebooková skupina: UTB Zahraniční stáže, stipendia, příležitosti, kde pravidelně sdílíme info o vybraných stážích a dalších zahraničních příležitostech. NEZAPOMEŇ se sem PŘIDAT! <<<

Dalšími portály s mezinárodními pracovními stážemi v rámci tvého oboru, které ti přijdou vhod, jsou Europlacement a Eurodesk.

Pracovní stáže najdeš i na oficiálních stránkách Českých center. Nabízejí většinou pozice spojené s marketingem, grafikou, fotografií, kulturním managementem, administrativou, překlady, učitelstvím, ale občas se najdou i jiné nabídky.

Hodit se můžou i stránky Informačního centra pro mládež, kde najdeš zahraniční stáže nejrůznějšího charakteru (od stáže zaměřené na bezpečnost leteckého provozu přes výpomoc v medvědím útulku až po stáž v jednom z nejprestižnějších amerických deníků Washington Post Newsroom).

Pokud tě láká zažít ostrovní život, a přitom chceš získat pracovní zkušenosti v oboru, pak se vydej na Maltu!

Chceš sice vyjet pracovat do zahraničí, ale hledání stáže ti přijde moc obtížné a zdlouhavé? Obrať se na AIESEC! Ten ti s celým procesem získání stáže pomůže od začátku až do konce (za poplatek). Můžeš si vybrat ze tří různých programů stáží dle tvé libosti: dobrovolnické stáže, profesní stáže a stáže ve start-upu. Výhodou je, že mnoho AIESEC stáží zajišťuje navíc také bydlení a jídlo. Takže o starost méně.

PODNIKÁNÍ

Sníš o vlastním podnikání? 

Uč se od zkušených podnikatelů! Pokud se v podnikatelských vodách již pohybuješ, tak to nevadí, přihlásit se můžeš tak či tak. Program Erasmus pro mladé podnikatele trvá po dobu 1 až 6 měsíců. Dostaneš se přímo do centra dění. Budeš mít školení ve firmě hostitelského podnikatele, kde si budete vyměňovat znalosti a hýřit novými nápady. A kdo ví? Třeba nakonec budete ve spolupráci pokračovat i po ukončení programu jako dlouhodobí obchodní partneři. To je super příležitost pro nakopnutí tvého start-upu, no ne?

DOBROVOLNICTVÍ

Určitě věnuj pozornost také portálu Mladi!nfo. Najdeš tam velmi zajímavé zahraniční pracovní stáže, ale taky dobrovolnické pozice po celém světě.

Dobrovolnické stáže nabízí také zlínská Asociaci DICE, už jsi o ní slyšel(a)? Že ne? Chyba! Programu Evropské dobrovolné služby (často krátce označované jako EVS) se mohou účastnit mladí lidé ve věku 17–30 let. Vyjet se dá do neziskové organizace či veřejné instituce v EU či sousedních zemích, a to až na 1 rok. Ač dobrovolník nepobírá za svoji práci mzdu, tak mu nehrozí kručení v břiše pod místním mostem ani rampouch u nosu. Dobrovolník má nárok na ubytování, uhrazení cestovních nákladů do výše paušálu, pojištění, stravu, kapesné a adekvátní pracovní náplň.

Další EVS programy můžeš najít i přes stránky European Youth Portal.

STÁŽE PRO ABSOLVENTY

Jsi, nebo brzy budeš absolventem UTB? Neboj, pořád můžeš vyjet! Jen se musíš včas přihlásit! Podrobnější informace najdeš na univerzitních stránkách, nebo přímo na stránkách absolventských stáží WorkSpace Europe.

 

„Dobrý, stáž už mám, ale jak teď najít ubytko?

Koukni do různých Facebookových skupin nabízejících bydlení ve tvém vybraném městě. Ale pozor! Často se tam nacházející podvodníci, takže nikdy nic neplať předem! Raději se na pár dní ubytuj v hotelu a ubytování si prvně prohlídni na vlastní oči. Zkrátka použij selský rozum a nenech se napálit.

Pokud se náhodou chystáš do Kodaně, Lipska, či do města Postupim a Lodž, může se ti hodit BaseCamp Student portál s ubytkem.

V případě stáže v Lisabonu, Paříži, Berlíně, Dublinu, Bruselu, Římě, Milánu, Madridu, Londýně, Barceloně nebo Valencii si projdi nabídku s ubytováním na Spotahome.

Zkus i portál Uniplaces, na kterém najdeš pronájem ubytování z mnoha destinací.

Případně někteří pronajímatelé z Airbnb nabízejí možnost dlouhodobého pronájmu.

A pokud jsi ještě pořád nenašel svůj nový domov v zahraničí, pořád je tady ještě možnost otevřít si Googlemaps a zadat tam vyhledávací dotaz typu „rent a place Amsterdam“. A kdo ví? Třeba právě díky tomuto objevíš nějakou místní speciální webovou stránku s pronájmy bytů/pokojů.

Něco navíc, co přijde vhod:

Sleduj Erasmus Student Network na Facebooku a Instagramu. Každá ESN FB skupina z konkrétního města (jako je např. FB skupina: ESN Brussels United) sdílí různé akce v daném městě a propojuje mezinárodní studenty mezi sebou navzájem. Takže se nikdy nebudeš nudit ani cítit sám! Navíc někdy sdílí i možnosti bydlení. 😉

Sharing is caring!

Skip to content