Spoiler: Máme foto ze svatby, která probíhala v cizokrajné zemi daleko od ČR i Rakouska. Čtěte až do konce!

 

Na úvod něco málo o Milanovi:

 

Milan Švehla studuje poslední ročník Ateliéru Digitálního designu na FMK a v roce 2017 byl na Erasmu v Rakousku, na FH Vorarlberg (město Dornbirn). Výběr zahraniční univerzity byl pro něj velmi jednoduchý, neboť rakouská univerzita byla jedinou, která nabízela výuku interakčního či webového designu.

 

A teď už k otázkám z rozhovoru:

 

I přes to, že je Rakousko náš soused, zažil jste nějaký kulturní šok?

Vzpomínám si, jak mi došlo, že je Rakousko vlastně vyspělá země. Nevím, jestli to platí o celém Rakousku, ale minimálně oblast Vorarlberg byla neuvěřitelná – všechno čisté, moderní architektura spolu s tradičními stavbami, super příroda. To jsem už pak nikde neviděl, a to jsem se právě vrátil z Erasmu v Německu.

To samé platí o přístupu profesorů. Všechno na profesionální úrovni, ale zároveň to fakt není tak daleko, takže myslím že lidi tam nejsou až tak jiní.

Je studium v Rakousku náročnější v porovnání s UTB?

Časově to vycházelo zhruba na stejno. Měli jsme pár seminářů, které byly zakončené projektem, a pak hlavní projekt, na kterém jsme pracovali celý semestr. Skoro všechno jsme dělali v týmech o třech lidech, což není pro každého, teda pro mě rozhodně ne. Ale možná jsem se právě to měl naučit. Vzpomínám si, že jsem měl hodně cool předmětů, u kterých jsem si říkal, že je škoda, že je nemáme na FMK – třeba Media Ethics, Creative Writing, Web Development, Models of Best Practices (už jen ty názvy zní super).

Často si taky rýpnu, když porovnávám vybavení. V Rakousku se nás ptali, jestli nepotřebujeme nějaký hardware nebo software, že cokoliv objednají. Ale vlastně to ani nebylo potřeba, protože měli všechno, na co si člověk vzpomněl.

Měl jste předměty v němčině, nebo se dalo navolit si pouze ty anglické?

 Podle mě bylo hodně zajímavé, jak to měli udělané. Ten čtvrtý semestr využili k tomu, aby poslali své studenty na výjezdy a naopak přijmuli zahraniční studenty, takže počet studentů na univerzitě se výrazně nezměnil. Zároveň v tom čtvrtém semestru přepnuli celou výuku jen do angličtiny.

Co Vám studium vzahraničí přineslo a v čem vidíte největší výhodu studijního výjezdu za hranicemi ČR? Je to dobrá věc do CV?

Myslím, že se to asi bude lišit podle univerzity, kam člověk vyrazí. Už jenom ze zkušeností ostatních, nebo svojí, protože jsem absolvoval výjezdy dva a oba byly hodně odlišné. V Rakousku jsme měli výborný program pro Erasmáky. Welcome Week, skvělá International Office, která pro nás organizovala akce během semestru, super vybavení.

Teď jsem se vrátil z Bauhaus University v Německu, tam to zase bylo spíše o studiu a vědomostech než o poznávání se s lidmi.

Řekl bych ale, že všude se něco najde. Ať už člověk chce cestovat, poznávat lidi, nebo se vzdělávat, každý výjezd alespoň něco z toho bude splňovat.

Dostala se ke mně dokonce informace o tom, že jste si na Erasmu našel lásku svého života, se kterou jste se nakonec vzali. Opožděně gratulujeme. Ale jelikož jsme zvědaví, chceme znát vaši love story, povězte nám ji, prosím!

Se Somyou jsme se poznali hned na začátku pobytu. Všechno to probíhalo tak samozřejmě, že to vlastně nedokážu nijak zdůvodnit ani popsat :). Trávili jsme spolu čas a za pár týdnů byly Velikonoce, takže jsme vyrazili k nám domů do Česka. Po skončení Erasmu jsem se v listopadu podíval k ní domů do Indie. Somya se v Česku cítí jako doma a já se do Indie taky vracím jako domů, vlastně jsem od prvního dne, co jsme se potkali, nezapochyboval, že by to mohlo být jinak.

Jsme samozřejmě každý z úplně jiné kultury, já jsem založením spíše křesťan a Somya je hinduistka, ale rozdíly, se kterými jsme se zatím setkaly, byly spíše humorného charakteru a sám jsem překvapený, jak to moje i její rodina bere pozitivně a s nadšením.

Vloni v únoru jsme měli svatbu v Indii, byl to neuvěřitelný zážitek a s odstupem času i sranda, i když si asi dokážete představit ty nervy.

Jaký byl kulturní život ve Vašem studijním městě? Funguje tam také Buddy System jako u nás, jsou zahraniční studenti navzájem v kontaktu mezi sebou?

Buddy Systém tam funguje. Příliš studentů si ho, alespoň z mojí skupiny, nevybralo, protože díky práci International Office nebyl až tak potřeba.

Valná většina Erasmáků bydlela na jedné ze dvou ubytoven. Já jsem bydlel v Kolpinghausu, protože byl levnější a myslím že to byla dobrá volba nejen pro to, že jsem díky tomu poznal svojí budoucí ženu, haha :D. Doteď vzpomínám na úklidovou službu pět dní v týdnu, která byla v ceně – něco, čemu se mi pořád nechce uvěřit. Bydleli jsme tam ve skupině asi 20 Erasmáků a díky společným kuchyním jsme se hodně potkávali. Spousta z těch lidí se pravidelně potkávají dodnes. Dornbirn je vcelku malé město, ale má několik dobrých barů a odehrávalo se tam spousta kulturních akcí.

Jaká byla celkově finanční náročnost výjezdu?

Díky grantu to myslím vyšlo podobně, jako kdybych byl ve Zlíně, možná ještě o trochu výhodněji. Díky studentským slevám jsme pak měli tuším výrazně levnější vlaky a nějaké vstupy. Všechno je tam mírně dražší, ale ne zase o tolik.

Erasmus je spojený se zdlouhavými administrativními procesy, přesto se chceme zeptat, zda si myslíte, že byste do toho šel znovu? Jak byste motivoval studenty, aby využili této příležitosti?

Vážím si toho, že nějaká taková možnost je. Nebral bych jako samozřejmost, že si člověk může splnit část studia v zahraničí, a pokud UTB takovou možnost dává, chytnul bych jí hbitě za cokoliv a okamžitě vyplnil další přihlášku 😀

 

Sharing is caring!

Skip to content