Výčet zemí patřících do jihovýchodní Asie: Indonésie, Vietnam, Thajsko, Singapur, Malajsie, Filipíny, Kambodža, Laos, Myanmar, Brunej, Východní Timor.

POČASÍ:

Citelnou změnou, kterou zakusíte hned po výstupu z letadla, je klima vyznačující se především vysokou vlhkostí vzduchu. Jihovýchodní Asie nemá čtyři roční období jako my, má jen období dešťů, nebo období sucha.

V suchém období zažijete horko a především vlhko a dusno. Pozor si však dejte na markantní teplotní rozdíly při vstupu zvenku do klimatizovaných budov, obchodů, či školy. Husí kůži a nachlazení máte jakbysmet.

Naopak v dešťovém období si s obyčejným deštníkem z Česka asi moc nevystačíte (buď vám ho převrátí či odnese vítr, nebo na vás bude díky větru kapat ze všech stran). Proto doporučujeme zakoupit si místní pláštěnky, které jsou do takového počasí jako dělané.

JÍDLO & STOLOVÁNÍ:

Všichni známe slavnou filmovou větu: „Už zase máme králíka?“. Překlad pro jihovýchodní státy Asie: „Už zase máme rýži?“ Aneb ke snídani rýže, k obědu rýže a k večeři překvapivě zase rýže. Pokud člověk nemá k jídlu rýži, není dané jídlo považováno za hodnotné jídlo. A tou snídaní máme na mysli třeba kuře s rýží, ano, to je standardní snídaně. Takže se nemusíte bát, že budeme mít během dne hlad.  A pro jistotu si vezměte raději volnější oblečení, dost často si domů přivezete i nějaké to kilo navíc.

#sorryjako pro všechny vegetariány a vegany, ale na zeleninu se tu moc nehraje (záleží však, o jakém místě přesně hovoříme). Zato ovoce? Najdete tady neskutečné množství čerstvých a šťavnatých druhů manga, banánů, kokosů, dračího ovoce, marakuji, jackfruitu, avokáda, durianu a mnohých dalších.


Image by Simon Steinberger from Pixabay 

Pokud jste příznivcem experimentování a zkoušení nových chutí, přijdete si v JV Asii na své. Těšit se můžete na nejrůznější mořské plody, hmyz, ale i zvláštní kombinace jako např. toast s čokoládou posypaný sýrem. Celkově kombinace sladkého a slaného je zde velmi populární. Když se vám stane, že narazíte na něco „evropského stylu“, zdání může klamat.

Př. Ovesná kaše ke snídani? Ano, ale nebude na sladko, nýbrž opět a zase s kuřecí příchutí. 🙂


Image by
Simon Steinberger from Pixabay 

Základní kuchyňský set: lžička, vidlička, hůlky nebo ruce. Jen si sami sebe představte jak budete ze začátku zápasit s „krájením“ masa bez nože.  Jinak připravte se také na to, že někdy vám jídlo naservírují namísto talířku na banánový list. V případě nákupu tekutého jídla z „ulice“ (street food) zase můžete očekávat namísto krabičky jídlo nalité přímo do plastového sáčku.

! POZOR! Voda v kohoutku není pitná. Vždy si kupujte balenou vodu z obchodu!

DOPRAVA:

Položka na vašem seznamu, na kterou se zřejmě připravit vůbec nedá. Je to šílenost, chaos, dopravní zácpy, jízda na opačné straně, smog, žádné chodníky, milion skútrů, přecpané vlaky, autobusy bez dveří, které jen přibržďují, ale nezastavují.

JH Asie je pro nás Evropany levnější, panují tady otevřené nůžky mezi bohatými a chudými, proto není divu, že jízda v jenom člověku na skútru je silně neekonomická (ač pro nás naprosto normální), proto můžete na jednom jediném skútru vidět bez problému nasáčkovanou celou rodinu, tj. dva dospělé a dvě děti.


Image by 
kolibri5 from Pixabay 

Přece ale jen máme jistá doporučení:

  1. Rouška = nejlepší kámoš, bez kterého ani na krok
  2. Nechoďte moc pěšky, může to být víc nebezpečné než jízda autobusem, z kterého musíte vyskočit
  3. Vzhledem k tomu, že jednou jedete 5 km 30 minut, podruhé 1 hodinu a potřetí třeba i 2 hodiny, time management je fakt oříšek, proto se „pokuste“ s tímto faktem nějak počítat při vašem budoucím plánování času
  4. Stáhněte si aplikaci Grab nebo v Indonésii místní Gojek àje to pohodlný způsob dopravy a na rozdíl od taxíků je také o dost levnější, navíc vám neskutečně ulehčí život

 

UNIVERZITNÍ SYSTÉM:

Na lelkování není čas, někteří mají školu i v sobotu! A pokud si stěžujete na systém vysokých škol v ČR, buďte za něj vlastně rádi. Mnohé univerzity mají během jednoho jediného semestru rovnou dvě zkouškové období a zastávají pro nás spíše „středoškolský“ typ výuky – tj. domácí úkoly, nečekané testy, eseje, či skupinové projekty jsou na denním pořádku. Není to zas takové lážo-plážo, jak se říká. A navíc jsou školy placené, i ty státní (ale Freemover exchange pobyty nejsou, nebojte).

Jak už jsme avizovali, dopravní zácpy mohou jednoduše způsobit, že se o několik minut opozdíte. Proto zda platí akademická čtvrthodinka pro všechny a výmluva: „Byla dopravní zácpa“ se dá použít snad ve 100 % případů.


Image by 
Free-Photos from Pixabay 

S tím však souvisí také fakt, že se lidé naučili chodit pozdě. Proto když si s někým dáte schůzku třeba v 10 hodin, automaticky počítáte, že ten daný člověk přijde min. o 15 minut později (většinou mu to trvá ještě mnohem déle). Takže si pak chytře můžete naplánovat začátek práce na skupinovém projektu třeba na 10. hodinu ranní, ale sami přijít až v 10:15. Nikdo se zlobit nebude, protože tam v tu dobu nikdo nebude.

NAKUPOVÁNÍ:

K nákupu v obchodě dostaneme zdarma plastový sáček a ještě vám ten nákup sám prodavač do toho sáčku zabalí. Tohle si teda v ČR fakt nedokážeme představit. Naštěstí si však mnohé státy konečně začaly tíživou situaci planety uvědomovat a plastové sáčky buď zpoplatnily, nebo se je snaží úplně odstranit z pultů obchodů. Nicméně mezi pouličními prodejci plasty ještě bohužel nějakou dobu zůstanou…


Photo by Streetwindy Bui from Pexels

Líbil se vám článek? Máte nějaké další tipy? Dejte nám vědět, prosím. 🙂

Sharing is caring!

Skip to content