Z Afriky do Evropy – poznejte našeho mezinárodního studenta Ebrima Dibbu z Gambie

Proč se rozhodl studovat na UTB a co mu nejvíce chybí? Ebrima v krátkém rozhovoru odpověděl na naše otázky.

Pro začátek, mohl by ses nám představit?

Jasně! Ahoj všichni! Jsem Ebrima Dibba a jsem studentem anglického studijního programu Informační a kontrolní technologie na Fakultě aplikované informatiky. Na Univerzitě Tomáše Bati studuji již od roku 2016. Z mé rodné země Gambie do České republiky to byla dlouhá cesta.

Rozhodně! Zní to velice zajímavě! Proč ses rozhodl studovat na UTB?

Rozhodnutí vyplynulo z mé Erasmus zkušenosti na UTB. Byl jsem spokojený s tím, co UTB nabízí. Například nízké školné, stipendia a větší flexibilita mezi učiteli a managementem. Fakulta aplikované informatiky, kde studuji, není jenom dobře členěna, ale je také skvěle vybavena a celkově je to příjemné prostředí pro studium. V době mého Erasmus pobytu jsem také poznal jednu dívku, do které jsem se zamiloval. A to byl další důvod, proč jsem zůstal studovat právě ve Zlíně.

Jsi studentem Informačních technologií. Proč sis vybral právě tento studijní obor?

Rozhodl jsem se získat titul v oboru Aplikovaná informatika, protože je navržen tak, aby poskytoval studentům praktické znalosti počítačových konceptů a základních dovedností nezbytných pro práci a komunikaci v dnešní společnosti. Obor mi pomůže porozumět problematice bezpečnosti, zabezpečení a etiky v oblasti výpočetní techniky a sociálních sítí.

Jak je podle tebe studium na UTB přínosné pro tvou budoucí kariéru?

Pomůže mi se zapojením na český trh, budu mít více karierních možností, můžu mít flexibilní práci a mnoho jiného. Práce v IT mě může lépe finančně zabezpečit a po téhle práci je vždy poptávka (specializace na informační technologie vám umožní mnoho příležitostí a pracovních míst).

Byl jsi mimo své studium zapojen i do jiných aktivit na univerzitě?

Upřímně, do studentských aktivit se moc nezapojuji. Účastnil jsem se několik událostí, které pořádal Buddy System Zlín, především v průběhu mého prvního roku ve Zlíně. Jako DJ jsem hrál na několika těchto akcích, ačkoliv nejsem oficiálním členem žádné studentské organizace. V současnosti se zaměřuji spíše na své koníčky, jako sport, DJing a modeling.

Pocházíš z Gambie, což je úplně odlišné od Česka. Naplnila se tvé očekávání?

Představoval jsem si, že během studia budu mít nějakou brigádu. Nicméně, realita je úplně jiná. Je těžké si jako cizinec ve Zlíně najít práci, hlavně když neumím česky. Na druhé straně, mám pocit, že se to zlepšuje a objevují se více a více nabídky prací pro mezinárodní společnosti, které nabízejí práci i pro ty, kdo česky nemluví. Co se týká mého studia na UTB, všechno jde skvěle. Je tady pár problémů a výzev. To je ale pro studenty počítačové vědy běžné.

V České republice žiješ už několik let. Cestuješ často? Případně, jaká místa bys ostatním doporučil?

Ano, po Česku cestuji pořád. Určitě bych doporučil návštěvu Brna, Ostravy, Olomouce a Prahy. Tyhle města jsou plné historie, půvabu a zábavy. Cestování po krajině, ve které studujete, vám nabízí zemi lépe poznat a pochopit, čím si v historii prošla a co ji kulturně formovalo jako takovou.

A vnímáš Čechy obecně?

Češi jsou obecně velmi pracovití, mírumilovní a spolehliví. Zachovávají si odstup; jsou ateisti, a když je nedráždíte, nezajímají se. Tohle ale většinou neplatí pro cizince, neradi se přizpůsobují jiným myšlenkám. Češi mají obecně strach z věcí, které neznají.

Vytvořil sis ve Zlíně kamarády? Potkal jsi někoho z Afriky?

Jo, potkal jsem tady mnoho skvělých kamarádů a jsem si jistý, že tahle přátelství potrvají léta. Kromě Čechů ve Zlíně můžete potkat spoustu zahraničních studentů z celého světa, což samozřejmě zahrnuje také lidi z Afriky. Na příklad, můj spolubydlící je z Ghany.

Určitě ti chybí rodina a přátelé. Je ještě něco z tvého domova, po čem se ti stýská?

Ano, má rodina a přátelé mi chybí. Chybí mi také jídlo, slunce, pláže, ovoce, které přirozeně dozrává na stromech. Miluji děti a stýská se mi právě po znevýhodněných dětech v Africe. Trávit s nimi čas je pro mě vždy radost.

Když jsme u jídla. Je možné si ve Zlíně zakoupit africké jídlo a suroviny?

Popravdě, ve Zlíně tolik afrických surovin není. Když mám chuť na africké jídlo, většinou kvůli takovému nákupu navštěvuji Brno.

Poslední otázka. Komu bys doporučil přihlásit se ke studiu na UTB?

Studium ve Zlíně bych doporučil všem, co nechtějí bydlet v rušném velkoměstě. Zlín je fascinující a klidné město, které toho mnoho nabízí, obzvláště jedinečnou architekturu a historii neodmyslitelně spojenou s Tomášem Baťou. Co se týká studia na UTB, to bych doporučil hlavně lidem, kteří se zajímají o multimédia a umělecké obory, jako například design oděvu, protože Univerzita Tomáše Bati je pro tenhle druh studia velice dobře vybavena.

Sharing is caring!

Skip to content