Hned takhle na začátek vám dám jednu důležitou radu. Snažte se za jakoukoli cenu této tíživé situaci vyvarovat. A jak to udělat? Tak třeba tím, že se na přechodu pro chodce nezapomenete nejprve podívat doprava. Proč? Protože v zemi vycházejícího slunce se jezdí na opačné straně než u nás, takže buďte ještě více obezřetní než normálně.

Stala se dopravní nehoda, co teď?

Při jakékoliv dopravní nehodě musí všichni účastníci této nehody a také její světci zvlášť vypovídat přivolaným policistům o tom, co přesně se stalo. Také musí vyplnit několik papírů (mějte u sebe pas, jinak si zbytečně přivodíte další komplikace). Jakmile si projdete tímto procesem, přijde za vámi další policista, který se předešlého výslechu neúčastnil, a vy musíte celý proces opakovat znovu. Vše se samozřejmě koná za přítomnosti překladatele. Avšak hledat českého překladatele v Japonsku, a co teprve potom českého překladatele při noční dopravní nehodě, to je nadlidský úkol, proto se nakonec policisté spokojí i s anglickým překladatelem, pokud tedy mluvíte anglicky.

*Pozn. V případě zranění účastníků volejte linku 119 (jedno číslo současně pro záchranku i hasiče). Policisté mají separátní číslo 110.

Jak se vyvarovat problémům s japonskými policisty?

S policisty jednejte slušně, všechno jim na jejich vyžádání zopakujte a nenechte se vyvést z míry. Japonci mluví poněkud tiše a vše řeší papírováním, takže když budete mít všechny patřičné dokumenty v pořádku, jste na dobré cestě. Kromě toho, že u sebe musíte mít doklad totožnosti (pas), nezapomeňte si před vycestováním do zahraničí pořídit také mezinárodní řidičský průkaz (pokud plánujete řídit automobil či skútr). Hodit se vám určitě bude také cestovní pojištění s odpovědností za škodu na zdraví nebo majetku třetí osoby.

 Proč je nutný mezinárodní řidičský průkaz?

Pro řízení automobilu v rámci států EU vám stačí pouze český řidičský průkaz, který již vlastníte. Pro státy mimo Evropskou unii a obecně mimo Evropu je nutno si vyřídit mezinárodní řidičský průkaz. Mezinárodní řidičák je v několika jazycích, proto je snadněji uznán jako patřičný doklad, i když je jen z papíru. Ale nebojte, nemusíte podstupovat žádné další zkoušky. Vyřízení je snadné. Stačí přijít na patřičné pracoviště evidence řidičů obecních úřadů (podle místa vašeho bydliště). K žádosti o vydání je nutné doložit platný řidičský průkaz, doklad totožnosti, průkazovou fotografii a poplatek 50 Kč. Mezinárodní řidičák vám bude vydán okamžitě na místě. Délka platnosti se liší stát od státu, pro Japonsko je to jeden rok.

Kdo je viníkem autonehody?

 Odpověď na tuto otázku se pravděpodobně nedozvíte ani po několika dlouhých měsících. V Japonsku berou všechno až příliš vážně, proto i celý proces papírování je velmi zdlouhavý. V době, kdy píšu tento článek, uběhl už skoro rok od mé osobní nešťastné zkušenosti, ale viník autonehody stále neznámý.

Zkušenost, kterou v Česku nezažijete

 O tom, jakou nehodu jsem zažila na vlastní kůži, vám psát nebudu. Nechci vás zatěžovat nepěknou představou, ale chci se s vámi namísto toho raději podělit o jeden poněkud netradiční zážitek, který s touto nehodou souvisí.

Zrovna jsme byli na cestě z Halloweenské párty, když se tato autonehoda stala. Následoval dlouhý proces výslechů a papírování. Moje kamarádka jakožto řidička musela na další výslech na policejní stanici. A já jsem se zase musela dostat na náš byt, abych se sbalila, protože mi za pár hodin letělo letadlo ze země. Vlaky už takhle pozdě večer nejezdily, a tak jsem se ocitla úplně sama v noci, v zemi, kde mnoho lidí nemluví anglicky (a pokud ano, stydí se mluvit s cizinci).  Hlavou se mi honí různé děsivé scénáře…

*Pozn. autora: Halloween na Shibuya náměstí je zážitek na celý život, pokud jste tedy fanoušky tohoto svátku, rozhodně si pro návštěvu Tokia zvolte poslední říjnový den a vydejte se právě tam.

V ten moment za mnou přichází slečna policistka a snaží se mi japonsky vysvětlit, že mě klidně domů odveze. Opět se přesvědčuji o tom, jak náročný japonský jazyk je, protože nerozumím ani slovo. Nakonec se společně domluvíme tzv. rukama nohama, já nasedám do policejního auta a odjíždím na byt.

Pak přijde to největší překvápko. Policisté na mě čekali v autě dokud se nesbalím a pak mě za doprovodu majáků odvezli až na letiště a zajistili mi dokonce VIP vstupy bez zdlouhavých kontrol! Cítila jsem se jako slavná celebrita a popravdě pochybuji, že by něčeho takového byli schopní i čeští policisté.

Také jste zažili v zahraničí něco neobvyklého? Dejte nám vědět, jsme zvědaví.

Sharing is caring!

Skip to content