Chození po památkách, či jen prosté válení doma u zajímavých filmů vás momentálně netěší a rádi byste si někam vyrazili? Tak si můžete být jistí, že Zlín nabízí spoustu možností pro sportovní nadšence.

Stezka Zdraví

Samozřejmě toto jméno už zaznělo v předchozím článku, nicméně stezka stojí za druhou zmínku jelikož se nachází přímo ve Zlíně pod Tlustou Horou (je  možné ji vidět nad jižní částí Zlína) a je jednoduché se na stezku dostat. Stezka nabízí nejenom zajímavou procházku, ale také spoustu jiných věcí, jako jsou například různá stanoviště pro rozcvičení nebo protáhnutí svalů, kde jsou k dispozici například žebřiny, hrazdy, či bradla). Stezku nemusíte využít pouze k chůzi či běhu, je možné stezku projet i na kole.

Zajímavostí stezky je, že se z ní dá pokračovat na různé další stezky a tím stezka nabízí opravdu jedinečnou sportovní příležitost. Například se můžete projít k vysílači Tlustá hora, či kolem lesního hřbitova přes kopec Barabáš, jenž vás uvítá svými krásnými výhledy na město.

Pokud se ještě najde čas, určitě byste měli zvážit prozkoumání zalesněných kopců kde najdete pozůstatky starého zlínského hradu. Trasu je možné nadále ještě rozšířit k poutnímu místu Svatá voda s pramenem léčivé vody, kde se poblíž nachází kamenný oltář se sochou Panny Marie Lurdské. A pokud byste se rozhodli jít ještě dále, tak například přes modrou turistickou trasu se můžete dostat až k malenovickému hradu.

Když se pokusíte najít stezku na mapách, odkazuje se na ni jako na “venkovní posilovnu”.

(zdroj informací a obrázku: http://www.ic-zlin.cz/stezky-zdravi )

Stezka Areál Lazy

Druhá, již už menší, ale za to zajímavá stezka, se dá najít poblíž mětstké části Lesní čtvrť a Lazy. Trasa je zhruba 2,4 km dlouhá a nabízí příležitosti k turistice, běhu nebo také i cykloturistiku. Na stezku se dostanete z MHD zastávky gymnázium Lesní čtvrť, odkud vás navede žlutá trasa skrze celou stezku. Takovou specialitou této stezky kromě toho, že je naučná je tzv. “altán u Spáleného dubu”, u kterého si můžete odpočinout a rozhlédnout se po krásné přírodě.

(zdroj informací a obrázku: http://www.ic-zlin.cz/stezky-zdravi )

Pasekářská stezka

Kousek od Zlína se nachází Pasekářská stezka, na kterou se jednoduše dostanete dokonce i městskou hromadnou dopravou (autobus č. 31 – Jaroslavice, točna).

Stezka je dlouhá 6,5 km a nabízí unikátní podívanou na nedotčenou přírodu, kopce, louky a zajímavý výhled přírodního parku Želechovické paseky. V průběhu stezky jsou pro vás nachystané informační tabule, ktere vám více přiblíží přírodu a její obyvatele.

Stezku je možné si samozřejmě prodloužit, když se vydáte po žluté trase přes Kudlov zpět do města.

Naučná stezka Lukov

Sice už ne přímo ve Zlíně, ale v jeho blízkém okolí se nachází nauční stezka Lukov, která už je samozřejmě také delší, ale nabízí více možností k vidění. Takže ne jenom naučnou stezku, ale také například zříceninu hradu Lukov. Stezka vás provede krajinou Hostýnských vrchů a projdete hned okolo několika přirodních památek. Na výběr jsou dvě možnosti co se týče délky trasy, první možnost je 8 km základní dlouhá trasa a druhá 10,5 km. Podél stezky se samozřejmě nachází informační tabule, které vám přiblíží přírodu a historii tohoto krásného místa.

Na stezku se dostanete autobusem, který odjíždí z místního autobusového nádraží (zastávka 5, 6, 4, ..).

Odkud se potom pěšky vydáte směr rozcestí Hájenka pod Růžovou.

Andrýskova stezka u Fryštáku

Stezka, která začíná na náměstí míru ve Fryštáku, do kterého je možné se lehce dostat autobusem, který často jezdí z autobusového nádraží (nástupiště 5, 6, ..).

Stezka je dlouhá 9 km a provede vás kolem místních památek například původních základů gotického kostela sv. Mikuláše, Fryštáckého hrádku nebo návrší Sichrova. Zajímavostí stezky je jeho jméno, které je údajně převzato po bájném nejstarším občanovi Fryštáku – Andrýskovi.

Naučná stezka Hvozdná

Trochu dále od Zlína se nachází stezka Hvozdná. Do Hvozdné, která se nachází kousek od Štípy, se dostanete autobusem, který odjíždí ze zlínského autobusového nádraží (zastávka 36, ..).

Ve Hvozdné vás čeká 12 km dlouhá naučná stezka, kde na jejíž cestě můžete vidět informační tabule, které vám vysvětlují proč a jak vznikly místní názvy.

Naučná stezka Kašava

Stezka Kašava vás projde krásou Hostýnských vrchů a seznámí vás s časovou liní obce Kašava. Do obce Kašava se snadno dostanete autobusem, který jede ze zlínského autobusového nádraží (nástupiště 4, 5,…).

Tato stezka má jednu z nejdelších základní tras z našeho listu a to je 17,5 km, takže určitě vyražte do obce s časovým předstihem.

Naučná stezka Držkovské chodníčky

V obci Držková, která se nachází kousek od Zlína a do které se dostanete jednoduše autobusem ze zlínského autobusového nádraží (nástupiště 5), vás přivítá svou, z našeho listu nejdelší základní trasou stezky z našeho listu.

Trasa je dlouhá až 21,6 km. Na stezku se dá připojit z jakéhokoliv místa z Držkové a průběhem stezky samotné vás provedou informační tabule.

Naučná stezka Želechovice nad Dřevěnicí

Tato stezka se nachází ve stejnojmenné obci Želechovice nad Dřevnicí, do které by bylo nejlepší se dostat vlakem, jelikož začátek stezky je kousek od místní železniční stanice. Vlak do Želechovic odjíždí ze stanice Zlín-střed.

Stezka je dlouhá 9 km, provede vás krásnou krajinou a poté vám nabídne zajímavý výhled na okolí.

(Zdroj obrázků a informací doposud: http://www.ic-zlin.cz/naucne-stezky-v-okoli-zlina )

Workout a Fitness hřiště

Kromě stezek samozřejmě Zlín nabízí ještě tzv. workoutová a fitness hřiště, kterých je zde vskutku velmi mnoho. Na své si přijde i ten, kdo má rád pouze protahování ale dokonce i ten, kdo má rád parkur.

Například v městké části Jižní Svahy, na zástavce Kocanda, najdeme hřiště pro mládež a dospělé, kde si můžete zaposilovat i zacvičit na work out a fitness prvcích. Na zastávku Kocanda jezdí trolejbus č. 6, 7, 8 z Náměstí Práce.

Nebo již zmiňované parkourové hřiště se nachází v městské části Obeciny, poblíž zastávky Přílucká. Na zastávku Přílucká jezdí trolejbus č. 1, 11, 12, 90, 91 z Náměstí Práce.

(zdroj informací a obrázků: http://www.ic-zlin.cz/24937-zabava-pro-deti-hriste )

Cykloturistika

Určitě bychom nechtěli zapomenout na příznivce cykloturistiky, ti si ve Zlíně také přijdou na své, jelikož zalesněné kopce severně a jižně od města nabízí velké množstí sportovních aktivit. Celkově je v okolí Zlína zhruba 23km cyklostezek a rekreačních okruhů. Kupříkladu první by bylo nejlépe zmínit městskou cyklostezku, která je 5 km dlouhá a vede podél třídy Tomáše Bati. Na cyklostezku je možné se dostat z ulice Prštné (kde stojí Hypermarket Albert a je to také zároveň zastávka MHD).

Druhá cyklostezka, která je zároveň velmi oblíbená a vede podél řeky Dřevnice až do Otrokovic, či na opačnou stranu do Vizovic, se nazývá páteřní. Pokud se dostanete do Otrokovic skrze tuto cyklostezku, tak určitě vaše cesta nemusí skončit pouze zde. Je totiž možné se napojit na další cyklostezku podél Baťova kanálu a vydat se třeba až do Kroměříže nebo Uherského Hradiště.

(zdroj informací: http://www.ic-zlin.cz/24831-cykloturistika )

Ve Zlíně je stálá spousta ještě dalších sportovních aktivit, které se dají vykonávat. Takže určitě ještě nekončíme. Prozatím doufáme, že se vám návštěva stezek a okolní příroda bude líbit a my jsme vám pomohli přiblížit zlínské okolí o něco víc.

Sharing is caring!

Skip to content