Veronika je studentkou 1. ročníku magisterského oboru Marketing a Management na FaME.

V průběhu svého předchozího bakalářského studia se kromě studijního Erasmu rozhodla absolvovat také zahraniční stáž na Ibize se svou kamarádkou a spolužačkou.

Verču se nám povedlo zastihnout a udělat s ní rozhovor o tom, jak si stáž užila:

Proč zrovna Ibiza, co tě k tomu přimělo?

“V zimním semestru 3. ročníku jsem poprvé vycestovala v rámci programu Erasmus +, a sice na univerzitu v Osijeku v Chorvatsku. Po absolvování naprosto perfektního půl roku v zahraničí jsem věděla, že chci tuto zkušenost zažít minimálně ještě jednou, a proto jsem se rozhodla podat znovu žádost o výjezd, tentokrát na zahraniční stáž.

Proč právě Ibiza? V první řadě – JE TO IBIZA. Vždy jsem doufala, že se tam budu moci jednou podívat, a tak jsem využila této možnosti v rámci stáže. Přes společnost Animafest jsem si zažádala o nabídku stáže na jihu Španělska, z čehož nakonec vzešla tato možnost. Zároveň Španělsko patří mezi jednu z mála zemí, která nabízí studentům placené stáže, tudíž jsem neváhala.”

 Byla tam jazyková bariéra?

“Ano, byla. Před výjezdem jsem neuměla jediné slovo Španělsky, a ne každý uměl anglicky tak, abychom se spolu mohli perfektně dorozumět. Ovšem většina lidí ovládala alespoň základy, tudíž toto nepovažuji za problém.”

Cítila jsi se tam bezpečně na vlastní pěst?

“Ano, nebyl důvod necítit se zde bezpečně. V rámci Erasmu má každý vyjíždějící student smlouvu jak s UTB, tak se zahraniční univerzitou či firmou. Zároveň musí mít vyřízené cestovní pojištění a pojištění odpovědnosti. Proto když jsem například potřebovala navštívit lékaře, přijali mě bez problému v místní nemocnici, a to bez nutnosti jakýchkoliv dalších poplatků. Hotel, kde jsem pracovala, se nachází v oblasti Punta Arabí, což je jedna z klidnějších lokalit na ostrově, a ubytování pro studenty bylo zajištěno v blízkosti hotelu.”

 Jak probíhal tvůj klasický den?

“Naše pracovní doba byla 5dní v týdnu s tím, že zbylé dva dny volna bylo možné domluvit v podstatě na kterékoliv dny v týdnu. Každý den na této stáži probíhal jinak, než ten předchozí. Během typického pracovního dne jsme se celý tým animátorů sešli v restauraci, kde jsme společně se zákazníky hotelu posnídali ve stylu All Inclusive a poté vyrazili do backstage, kde probíhala veškerá příprava aktivit a kde mají animátoři své zázemí. Po přibližně 30minutové přípravě na dopolední aktivity vyrazil každý z členů týmu na své pracovní místo – a právě v tomto bodě se nejvíce lišila práce stážistů od zaměstnanců hotelu. Měli jsme možnost vyzkoušet si během stáže veškeré činnosti, které mají animátoři na starost, tzn. že jsme pomáhali v kids clubu, účastnili se různých akcí, také sportovních aktivit jako power jóga, stretching, turnaj v šipkách, účastnili jsme se PR akcí, atp. Po dopolední části směny následoval oběd v restauraci a přibližně hodinová siesta, po které jsme se vraceli zpět do backstage a následoval odpolední program, který zahrnoval například taneční lekce, water pollo, fotbal, petang, soutěže a hry, atd. Na konci dne, tzn. přibližně v 17h jsme pak většinou vyrazili na místní pláž Cala Martina a užili si zbytek dne.

 Během celé doby pobytu jsme měli zajištěné stravování v hotelové restauraci, během pracovní směny jsme také mohli využívat společně se zákazníky služby All inclusive, tzn. že jsme si mohli kdykoliv objednat kávu, zajít pro svačinu nebo vzít děti v kids clubu a jít s nimi na zmrzlinu.

 V určité dny jsme se účastnili pouze dopoledního programu s tím, že jsme volné odpoledne strávili někde na pláži a pak se vraceli na večerní program. V tomto případě jsme se účastnili večerních programů, což byla různá taneční vystoupení, akrobatická show, pěvecká vystopení nebo například TV show, kde jsme měli za úkol pouze zajistit občerstvení pro vystupující umělce a PR program.

 Ve volné dny jsme pak většinou společně s ostatními stážisty jezdili na různé výlety. Několikrát jsme si pronajali auto a během dvou dnů navštívili třeba 5 různých míst po celém ostrově.

Pokud nás zrovna bylo méně, co jsme měli volno, jezdily jsme autobusem do Santa Eulalia, odkud bylo možné cestovat autobusem do kterékoliv části Ibizy. Kromě pláží jsme navštěvovali hlavně nejzajímavější místa na ostrově a jezdili na různé akce pořádané v okolí.”

 Jak bys celkově stáž zhodnotila?

“Jako perfektní zkušenost. Rozhodně doporučuji každému, kdo z jakéhokoliv důvodu váhá – ať už jsou to obavy z jazykové bariéry, z neznámého prostředí, či jen pochybnosti o vlastních schopnostech „přežít“ sám v zahraničí – rozhodně si podejte přihlášku a zkuste, protože nebudete litovat.”

Co bylo na stáži opravdu nejtěžší?

“Nejtěžší bylo odjíždět zpátky domů. Ač to možná bude znít jako klišé – poznala jsem zde (stejně jako na prvním výjezdu) doslova přátele na celý život. Během posledního roku jsme společně vyrazili již na několik výletů, například Polska, Francie, Itálie a samozřejmě do Prahy. Také jsme neustále v kontaktu, například si všichni voláme přibližně každých 14 dní… Zároveň toto je zkušenost, která dokáže doslova změnit život. Já jsem například před svým prvním výjezdem nebyla absolutně schopná mluvit anglicky s cizími lidmi. Stejně tak jsem nikdy předtím nevycestovala sama do zahraničí a nemusela se spolehnout jen sama na sebe. Oba dva výjezdy považuji za jedny z nejkrásnějších období v mém životě a vždy na ně budu s radostí vzpomínat.”

 Šla bys do toho znovu?

“Rozhodně ano. I přesto, že jsem již dvakrát absolvovala výjezd v rámci programu Erasmus+, zkouším štěstí znovu a doufám, že se v letním semestru tohoto školního roku podívám do Murcie ve Španělsku.”

Jak bys motivovala ostatní studenty ke stážím?

“Na Ibize jsem strávila celkem 4 měsíce, během nichž jsem stihla procestovat celý ostrov. Viděla jsem zde desítky nejkrásnějších pláží, navštívila nejzajímavější místa jako je Es Vedra, Atlantis, nebo ostrov Formentera a zúčastnila jsem se největších akcí v klubech jako Hï a Amnesia. V rámci stáže jsem měla zdarma ubytování a stravu po celou dobu pobytu, a to včetně týdenní dovolené, kterou jsem si zde udělala před odjezdem zpět domů. Zároveň se jednalo o placenou stáž, tudíž jsem se nemusela díky tomuto příjmu a měsíčnímu stipendiu jakkoliv omezovat a měla jsem možnost zažít nejlepší léto ve svém životě. Pokud by vám tohle nestačilo, zkuste si jedno z těch míst vyhledat, nebo zjistit, na kolik vyjde týden na Ibize během sezóny (hlavně mimo dobu koronavirovou).  Zjistíte, že program Erasmus+ může studentům mnohdy nabídnout doslova JEDINEČNOU příležitost.”

 

Sharing is caring!

Skip to content