Irsko, přesněji město Carlow (irsky Ceatharlach), je místo, které se rozhodl navštívit Pavel tento rok skrze Erasmus, který je zároveň jeho úplně prvním výjezdem.

Nám se samozřejmě povedlo Pavla kontaktovat a on souhlasil, že s námi poskytne rozhovor o tom, jak se mu daří a jak se mu na Erasmu líbí.

Proč zrovna Irsko?

Když jsem si vybíral země, kam bych mohl jet, jedním z hlavních kritérií bylo aby se tam mluvilo anglicky a Irsko z toho tak nějak vyplynulo jako skvělá volba.

Jel bys znovu?

Rozhodně bych jel znovu, ať už do Irska, nebo do jiné země. V Irsku je toho hodně co se dá navštívit, spoustu skvělých lokací, krásná příroda a také univerzita zde nabízí skvělé zázemí pro mezinárodní studenty, spoustu aktivit, sportovních a jiných klubů.  Rozhodně se toho tady dá spoustu zažít, kdyby tomu nynější situace nebránila.

Jak celkovou pandemii prožíváš? Jak trávíš svůj volný čas?

Určitě je to jiné než normálně, ale dá se to v rámci možností zvládnout. Opatření se tady postupně zpřísňují, první měsíc nám bylo umožněno cestovat, navštěvovat místní podniky, trávit čas společně s ostatními studenty z jiných zemí, ale jak se začala situace zhoršovat tak už se toho moc dělat nedá. Dá se trávit čas maximálně ve dvou, chodit do parků, nebo do přírody, často jsem doma, běhám, nebo koukám na seriály. Jindy bych to asi neřekl, ale naštěstí máme spoustu školních projektů a úkolů, takže minimálně tak se dá zabavit a navazovat kontakt s jinými studenty.

Jak probíhá studium?

Studium je tady online už od začátku semestru, kromě jednoho dne, kde praktičtější předměty probíhaly prezenčně. Později se zrušilo i to a celá výuka je online.

Existuje na univerzitě něco podobného jako Buddy System?

Je zde studentská unie a v ní se někteří lidi “starají” o mezinárodní studenty. Vím, že pořádají spoustu aktivit a akcí v průběhu roku, podobně jako ve Zlíně, které se však musely letos zrušit. Také tady skvěle funguje univerzitní mezinárodní oddělení, které nám je celou dobu po ruce.

Co bys vzkázal lidem, co by teď také chtěli vyjet?

Vybrat si zemi, kde je to bezpečné a zároveň méně omezené co se týče nařízení. Erasmus je podle mě o zážitcích a ty se špatně získávají, když člověk pořádně nikam nemůže.

 

Sharing is caring!

Skip to content