Všichni to známe, vánoční stromeček, cukroví, vánoční večere a dárky. Tradice, které se nemění. Zatímco v Česku jíme kapra s bramborovým salátem, v Německu zase jí kachnu nebo králíka a v Polsku jedí chleba s vánočním borsčem. Už že to je velký rozdíl? A to je pouhý začátek!


(zdroj: Beltina.cz)

Slovensko

Slovensko je podle všeho více prožívaným svátkem, než u nás v Česku a tak jsou Vánoce na Slovensku v období 24. prosince – 6. ledna. Ovšem Štedrý Den je 24. prosince. Štědrovečerní večeře by měla obsahovat 9 chodů, které se skládají například z oplatků s medem a česnekem, které slouží jako předkrm, kapustnica (něco na způsob naší zelňačky), která je namísto rybí polévky, bobalky (bochánky o velikosti ořechů posypané mákem) jako zákusek. Hlavní chod je však tradičně bramborový salát, nicméně kapra nahrazují spíše jiné druhy ryb. Stejně tak jako v Česku se dárky rozbalují po večeři a nosí je Ježíšek.

Polsko

Štedrý den stejně jako v Česku připadá v Polsku na 24. prosince, dárky však nenosí Ježíšek, nýbrž svatý Mikolaj, který by měl podle všeho vypadat jako náš Mikuláš. Štedrý Den je v Polsku pracovním dnem, tudíž se večeří později a stejně jak je tomu v Česku, se po večeři rozbalují dárky. Polská štedrovečerní večeře je o 12 chodech a to proto, že číslo 12 symbolizuje počet apoštolů a měsíců v roce. Mezi chody patří například makové koláče, pierogi (kynuté housky s různými náplněmi – od sladkých po slané), boršč (druh polévky z červené řepy), plněný krocan, ale samozřejmě také kapr. Poláci společně s námi také pečou vánoční cukroví.


(zdroj: vanoce-silvestr.cz)

Německo

Obdobně jako v Česku a Polsku, Štedrý Den připadá v Německu na 24. prosince, dárky zde nenosí Ježíšek, ale der Weihnachtsmann, který vypadá podobně jako Santa Claus (ale samozřejmě není). V Německu nicméně štedrovečerní večeři nenajdete, Němci totiž hodují až na Boží Hod, který je u nás druhým svátkem vánočním. Každopádně dárky se rozbalují už o Štedrém Dni. Na Boží Hod na stole můžete vidět husu, králíka či dokonce také kapra, avšak přílohou jsou brambory, dušené fazolky nebo zelí. Němci mají také svůj tradiční vánoční dezert a tím je vánoční štola (sladký koláč s oříšky, ovocem a marcipánem). Neodmyslitelnou součástí Vánoc jsou pro němce také velké vánoční trhy.


(zdroj: luxeadventuretraveler.com)

Rakousko

Taktéž i v Rakousku připadá Štědrý den na 24. prosince. Jak je tomu i u našich německých sousedů, i rakušané se rozhodně neobejdou bez velkých slavných vánočních trhů (všichni si jistě vybavíme vánoční trhy ve Vídni). Rakousko tak jako my a Polsko, peče vánoční cukroví. Rakousko a Německo jsou si ve vánočních tradicích dosti podobné, protože nejen oba národy mají velmi rádi vánoční trhy, ale i dárky totiž v Rakousku (po večeři) nosí der Weihnachtsmann. Na štedrovečerní večeři mají rakušané podobně jako u nás kapra, ale také vídeňský vepřový nebo telecí řízek. V poslední době spíše přibývá více krůtí nebo kachní maso a samozřejmě nesmí chybět příloha – bramborový salát. Moučníkem může být Rakousku buďto vánočka nebo štrůdl.

 

Zdroje informací:

polsko.svetadily.cz/clanky/Polsko-je-zeme-vanocnich-tradic
milujivanoce.cz/cs/temata/show/typicka-jidla-v-zahranici/110-vanocni-vecere-v-evrope/
slovensko.svetadily.cz/clanky/Slovenske-vanocni-tradice
rakousko.svetadily.cz/clanky/Vanocni-cas-v-Rakousku
milujivanoce.cz/cs/temata/show/vanoce-ve-svete/23-vanocni-svatky-v-okolnich-statech/
milujivanoce.cz/cs/temata/show/vanoce-ve-svete/23-vanocni-svatky-v-okolnich-statech/

Zdroje obrázků:

beltina.cz/clanky.php?id=64
luxeadventuretraveler.com/best-european-christmas-markets/
vanoce-silvestr.cz/vanocni-cukrovi-recepty/

Sharing is caring!

Skip to content