To, že Erasmus v sousední zemi může být životním zážitkem, nám prozradila Anet, která sice původně mířila do Kazachstánu, kam ale kvůli pandemii nemohla vycestovat, jelikož tamní univerzita se rozhodla nepřijmout žádné studenty.

Aneta se nenechala odradit pandemií a vycestovala, načež jsme samozřejmě Anetu kontaktovali a ona souhlasila s tím, že s námi udělá rozhovor o tom, jak se jí na Erasmu daří a jak to momentálně vypadá v Rakousku.

Proč zrovna Rakousko?

Původně jsem měla namířeno do Kazachstánu, ale kvůli pandemii tamní univerzita nepřijala žádné studenty. Od mezinárodního oddělení jsem dostala na výběr – zkusím své štěstí další rok, nebo najdu jinou partnerskou univerzitu. Bála jsem se, že je pozdě, ale věděla jsem, že studenti z FMK byli v předchozích letech v Rakousku nadmíru spokojení. Zároveň jsem měla štěstí, protože jsem urvala poslední volné místo z kapacity. Taky mě ohledně Rakouska uklidňovalo, že nepotřebuju letadlo, abych se dostala do Čech, kdyby se pandemie zhoršila tak, že nás domovské univerzity stáhnou zpátky domů.

A taky jsem se těšila na Alpy a všechna nádherná místa, kterých je Rakousko plné.

Jela bys znovu?

Upřímně doufám, že budu mít možnost jet ještě jednou! Věděla jsem, že to bude obohacující, v životě mě ale nenapadlo jak moc. I po více jak třech měsících nevycházím z úžasu (občas zděšení), ale to je součástí, a já jsem moc ráda, že jsem to v květnu nezabalila a že tu jsem.

Jak celkovou pandemii prožíváš? Jak trávíš svůj volný čas?

Dokud nám počasí přálo, projeli jsme okolí na kolech, víkendy trávili mimo město, a celkově žili dost aktivně, než čísla nakažených začala stoupat. I když bydlíme uprostřed města, čtvrt hodiny pěšky máme tři nádherná jezera, kam se snažíme co nejčastěji chodit.

Pandemii si snažím nepřipouštět. Počítala jsem s možností, že tu budeme žít nějakou dobu v lockdownu. Scházíme se pořád se stejnými sousedy, a až na Němce a pár pendlujících Rakušanů jsme tu jediní, jinak jsou všichni doma. Je to smutné, ale aspoň začátek semestru jsme měli se vším všudy. Občas se připojila i policejní hlídka. 🙂

Co byl útok ve Vídni a začal lockdown, univerzita pro nás zajistila odbornou psychologickou pomoc. Starají se tu o nás královsky, a život v zahraničí během pandemie to hodně usnadňuje.

Jak probíhá studium?

Od začátku listopadu jsme i my přešli na online výuku. Máme vyhrazené hodiny na online meetingy a samostudium. S úkoly pro místní univerzitu ale zároveň píšu bakalářskou práci pod UTB, takže time-management je rozhodně kamarád. I tady je dobré si vše hlídat. Jako mezinárodní studenti máme pár úlev (nebo spíš výhod) nechat si tu ujet vlak se ale i tak nevyplácí.

Jedná se o tvůj první Erasmus?

Ano, je to můj první výjezd.

Je v zemi něco podobného jako Buddy System?

Funguje tu International Student Network. Každý jsme dostali „buddyho,“ který nás kontaktoval už během léta s nabídkou pomoci a otázkami, jak se do Rakouska a do města dostaneme. Některé studenty jejich buddy vyzvedl ve Vídni na letišti, jiní pomohli stěhovat věci z nádraží na ubytování.

Zároveň pro nás a členy Buddy Systemu univerzita pořádala Welcome Week, kde jsme se všichni potkali a poznali blíže. To nám hodně pomohlo překonat počáteční nejistoty a obavy z cizího jazyka a prostředí. A pak jsme měli mezinárodní teambuilding každý den až do začátku lockdownu.

Co bys řekla/vzkázala lidem, kteří by teď chtěli vyjet?
Jeďte! Univerzity už ví, jak (nejen) s pandemií a distanční výukou pracovat. Angličtinu rozmluvíte za pár dnů, kamarády si najdete snadno, protože se všichni chtějí spojit a propojit, a multikulturní zážitek udělat ještě o něco zajímavější.

A stýskání po domově? Na to tu není čas ani během lockdownu. Pět měsíců utíká jak lusknutím prstu, snažíme se z nich vyždímat, co nejvíc to jde.

Zároveň bych ale vybrala univerzitu, kde už byl někdo v předchozích letech. Kazachstán a Rakousko jsem vybrala díky referencím, a taky jsem měla přísun informací k nezaplacení – co celkově čekat, jak přežít první týdny, jak ušetřit na cestách, co bych měla přibalit, protože na ubytování chybělo…

A rozhodně si zjistit co nejvíce informací o ubytování, protože to se tady liší od českých kolejí hodně – mají společný jen účel ubytování.

Více o možnostech výjezdů se dozvíš zde

Sharing is caring!

Skip to content