Karl se nedávno vydal na svou pracovní stáž do Brazílie a my jsme si samozřejmě nemohli nechat ujít příležitost udělat s ním rozhovor o tom, jak to na stáži vypadá!

Proč zrovna Brazílie? Co tě k tomu přimělo?

Brazílie je země, která mě vždy zajímala a před 5 lety jsem absolvoval dobrovolnickou stáž, během které jsem učil angličtinu a španělštinu na ekonomické škole Getúlio Vargas v São Paulu. Kromě přírody se mi líbila kultura a extrémní vstřícnost lidí. Pro svou odbornou praxi jsem si vybral Brazílii, protože v této zemi sídlí některé z nejdůležitějších společností na jihoamerickém kontinentu a chtěl jsem v jedné z nich získat pracovní zkušenosti. Dalším důvodem je to, že jsem během vysokoškolského studia v Praze studoval portugalštinu a je to můj oblíbený cizí jazyk, takže jsem chtěl zdokonalit své jazykové dovednosti v tomto jazyce.

Cítíš se tam bezpečně na vlastní pěst?

Cítím se velmi bezpečně ve Vitórii, kde dělám svoji stáž ve společnosti 2SOLVE – UFES. Vitória je hlavním městem státu Espírito Santo a má jeden z nejlepších indexů kvality života v zemi (5. místo), který zahrnuje bezpečnost. Sociální rozdíly v tomto městě nejsou tak velké jako například v Riu de Janeiru, kde není možné navštívit určité čtvrti a je vyšší počet loupeží i v turistických oblastech. V souvislosti s výskytem nemoci COVID-19 má stát Espirito Santo pandemickou situaci pod kontrolou a má mnohem méně nových případů než sousední státy, jak je vidět na mapě.

 

Měl jsi na cestě nějaké komplikace vzhledem k aktuální situaci?

Naštěstí jsem neměl žádné komplikace. Koupil jsem flexibilní akční letenku přímo na stránce AIRFRANCE z Hamburku do São Paulo a na palubu mi stačilo předložit negativní PCR test na koronavirus, který jsem provedl na hamburském letišti za 60 eur. Také jsem musel vyplnit jednoduchý online formulář od Brazilského ministerstva zdravotnictví. S těmito dvěma dokumenty jsem přiletěl jako první na letiště v São Paulu a bez problémů mi umožnili vstoupit do země. Poté jsem se vydal místním letem do Vitórie a tam na mě čekala delegace AIESEC a odvedla mě do bytu, kde teď bydlím.

Jak vypadá tvé ubytování?

Moje ubytování se nachází v klidné čtvrti zvané Serra severně od centra a každý den musím hodinu cestovat hromadnou dopravou, abych se dostal do společnosti, kde stážuji. Ve velkých brazilských městech je běžné, že lidé dojíždějí do práce hodinu nebo i více. Například jiní AIESEC stážisté potřebují dvě hodiny, než se dostanou do práce.

Výhodou mého bytu je to, že je uprostřed přírody a má krásný výhled. Bydlím se dvěma holkami, jednou z Bolívie a druhou z Tuniska. Každý z nás má svůj vlastní pokoj, sdílíme pouze koupelnu a kuchyň, takže obvykle vaříme společně, když máme čas.

Jak probíhá tvůj klasický den?

Jak jsem očekával před příletem sem, Brazilci mají jiné pracovní rozvrhy, než na jaké jsem zvyklý, ale je to součást zkušenosti v jiné zemi. Jako stážista například začínám v poledne a končím v 18:00. Takže nemusím vstávat příliš brzy. Po práci můžu jít na pláž, do parku nebo se setkat s dalšími stážisty, ale jen do 22:00, když jsou restaurace a bary nuceny zavřít kvůli místním omezením proti pandemii.

Jak se ti na stáží zatím líbí?

Stáž se mi obecně zdá skvělá. Jsem velmi spokojen se společností, kterou jsem si vybral, mohu aplikovat své znalosti managementu a podnikání, které jsem získal na fakultě a hodně se učím v praxi. Všichni kolegové ve společnosti jsou mi ochotni pomoct, dokonce i ředitel, když máme týdenní schůze.

Co pokládáš za dosud nejtěžší?

Dosud jsem neměl vůbec žádné problémy. Trvalo mi jen chvíli, než jsem upravil svůj cirkadiánní rytmus a přizpůsobil se na téměř 40 stupňové teplotě po současné evropské zimě. Naopak, jsem rád, že jsem znovu tady zažil trochu sociální normality. Ohledně pandemie jsem optimistický, myslím, že se opatření letos začnou postupně uvolňovat i v České republice.

Jak bys motivoval ostatní studenty k pracovním stážím?

Určitě bych doporučil navštívit českou stránku AIESEC (https://aiesec.cz/), kde je možné najít stovky příležitostí pro studenty z českých vysokých škol, kteří chtějí absolvovat stáže na jakémkoliv kontinentu. Dokonce je možné stáže filtrovat podle země, pracovní oblasti a délky.

Sharing is caring!

Skip to content