O tom, že Erasmus+ může být i virtuální, se přesvědčila Mgr. Eva Gartnerová, Ph.D., která absolvovala jako jedna z prvních akademických pracovníků UTB tento typ mobility na partnerské univerzitě v Litvě (SMK University of Applied Social Sciences). Jak se jí mobilita líbila, se můžete dočíst v krátkém rozhovoru níže.

Mgr. Eva Gartnerová, PhD. je odbornou asistentkou a ředitelkou Komunikační agentury (KOMAG) na Fakultě multimediálních komunikací UTB ve Zlíně. Vyučuje mezikulturní komunikaci, kulturní management a marketing pro audiovizuální průmysl.

Jako vůbec jedna z prvních na UTB jste absolvovala virtuální Erasmus+ mobilitu, jak to probíhalo?

Vlastně docela běžně. Seděla jsem doma v obýváku, se stejným stresem jako před každou jinou hodinou, kterou mám učit. Místo MS Teams se mi načítal Google meets a místo ikonek našich studentů jsem viděla ty litevské. (smích) Vlastně to bylo dost náročné. Připojujete se do virtuálního prostředí, o kterém nic nevíte. Pozvala mě univerzita z Litvy, která mi vlastně řekla, že by mě rádi zapojili do hodin pro jejich studenty 2 rozdílných oborů a to bylo všechno, co jsem věděla. Nevěděla jsem sylabus jejich předchozích hodin, neviděla jsem obličeje, které by mi napověděly, jestli je to nudí k smrti, nebo jestli je to ještě zajímá. Měla jsem dva workshopové bloky jeden pro jejich prváky, druhý pro studenty třetího ročníku. S prváky mi to přišlo takové neutrální, občas se někdo zapojil, sem tam na něco zeptal, na konci slušně poděkovali a konec. U těch třeťáků to nakonec bylo skvělé, byly velmi proaktivní, ocenili interaktivní prvky, zapojovali se do diskuze.

Benefity fyzické mobility v zahraničí jsou celkem jasné, ale co virtuální mobilita? Dala Vám něco navíc?

Fuuu. Já jsem obrovský zastánce tradiční mobility, v rámci práce I svého osobního života. Nicméně virtuální mobilita mi dala určitě skvělou možnost nasíťovat se s dalším potenciálním mezinárodním partnerem. Nikdy před tím jsme s nimi nespolupracovali a nebýt virtuální mobility možná ani nespolupracujeme. Je to všechno mnohem jednodušší, co se týče času a přesunu. Prostě jen otevřete notebook a jste v Litvě. A kromě uhlíkové stopy, kterou zanechává zaplá kamera při hovoru, je vlastně virtuální mobilita super ekologická, což je dle mého velmi dobrý element a benefit.

Překvapilo Vás něco při realizaci virtuální mobility?

Snad jen to žádné zadání, žádný popsaný background lidí, které jsem měla učit. Očekávala jsem to samé, co jsme my poskytli na ÚMK ,,přijíždějícím” kolegům na virtuální mobilitu. Zahraniční pedagogové dostali informace o fakultě I o ústavu, ale především o předmětu, do kterého jsme je zvali a o samotných studentech. Co již vědí, kam je předmět směřuje, co je jeho cílem a co vlastně očekáváme od přednášky našich externích kolegů. Přece jenom je to pořád interkultuní prostředí, I když pouze digitálně. Ba naopak o to víc si myslím, že je ve virtuálních mobilátch důležité, co nejpřesněji popsat skupinu studentů, jejich obory studia apod, abyste se mohli co nejlépe připravit.

Vidíte ve virtuálních mobilitách budoucnost?

Vidím budoucnost v nějakém hybridním modelu. Dokážu si představit, že jsem schopná realizovat mnohem více virtuálních mobilit, než těch klasických, ale ty klasické mají zase jiné přidané hodnoty. Za mě by bylo ideální třeba jednou ročně vycestovat “po svých” a doplnit to třeba 2 mobilitami ve virtuálním prostředí.

Na mojí virtuální mobilitě mě strašně baví to, že teď s litevským kolegou spolupracujeme a využíváme digitální výuky. Rozhodli jsme se propojit naše studenty a uskutečnit 2 hromadné mezinárodní workhopy, na které se připojí moji studenti, které učím na FMK a jeho studenti, které má na SMK v Litvě. Zabývám se v rámci pedagogické činnosti taky interkulturní komunikací a tohle je skvělá příležitost. Dokážete si tento model představit v té klasické variantě? Že bych sbalila 30 studentů a vezla je do Vilniusu na jednu společnou hodinu? Asi těžko, díky virtuální mobilitě tu možnost ale máme a to mě hrozně baví.

Doporučila byste virtuální mobilitu kolegům?

No jasně! Myslím si, že jakákoliv nová zkušenost nás učí skvělým věcem a hrozně nás obohacuje. Takže stoprocentě – vydejte se na virtuální cestu!

 

Pro více informací ohledně Erasmus+ zaměstnaneckých mobilit prosím kontaktujte staffexchange@utb.cz

Sharing is caring!

Skip to content