Norsko je jednou z nejoblíbenější destinací napříč studenty UTB. Proč tomu to tak je? To se dozvíte, když budete pokračovat ve čtení tohoto článku | Studium v Norsku

Studium v Norsku

Proč jste si pro svůj zahraniční pobyt vybrali Norsko?

Petra a Lucia: Naše mobilita se stala tak trochu na poslední chvíli. Bylo to dost spontánní rozhodnutí, jely jsme vlastně jako náhradníci. Určitě toho ale nelitujeme a Norsko nám přirostlo k srdci.

Marek: Norsko je moc krásná a progresivní země. Z nabídek výjezdů to vlastně byla již od začátku má volba č. 1. Lákala mě sem hlavně krásná příroda a čistý horský vzduch.

Studium v Norsku

Přece jenom je o Norsku známé, že se v porovnání s Českem bavíme o dost finančně náročné zemi. Jak moc je finančně náročné zvládnout studijní pobyt v Norsku?

Petra a Lucia: Finančně je to upřímně celkem náročné, ale dají se najít způsoby, jak ušetřit. Určitě taky záleží, jak člověk mobilitu pojme. My si třeba rády vyjdeme na výlet a to pak stojí víc :). Nicméně grant EHP fondů nabízí daleko vyšší stipendium než program Erasmus+, za což jsme moc rádi.

Marek: Samozřejmě si tu člověk musí rozmyslet, co koupí, jelikož je to tu více jak 2x dražší než u nás. Když se ale člověk uskromní, dokonce mu zbydou i nějaké ty drobáky na menší výlety…

Studium v Norsku

Jak zvládáte tu pravou severskou zimu?

Petra a Lucia: Možná máme jenom štětí, ale zatím jsme tu pravou severskou zimu ještě nezažily. První měsíc byl náročnější, to jsme snad ani jednou neviděly slunce, ale teď je tu snad tepleji než v Česku.

Marek: Popravdě jsem čekal zimu tužší. Jen párkrát tu byla teplota k -10, většinou se spíše pohybovala na podobné hranici, jako u nás. Párkrát tu bylo dokonce tepleji, než u nás v ČR, což skoro nikdo z nás nečekal. První měsíc jsme viděli slunce tak 2x, jinak pršelo nepřetržitě a střídala se jedna bouře za druhou, ale únor již byl o mnoho lepší a napadly metry sněhu.

Studium v Norsku

Liší se Váš klasický den v porovnání při studiu na UTB?

Petra a Lucia: Určitě ano, protože tady máme vlastně jenom dva dny školy (ale velmi intenzivní…). Ale určitě je třeba na školních projektech pracovat i během týdne. Pak už je to na člověku, jak si zorganizuje čas, ale volného času je dost.

Marek: V některých věcech je to podobné (pár dní máte školu, pár dní pracujete tak, jak se vám to časově hodí). Ale prozatím bych řekl, že je ten rozvrh malinko volnější.

Studium v Norsku

Vnímáte nějaké větší rozdíly ať už v přístupu nebo stylu výuky norské univerzity?

Petra a Lucia: Ani ne.

Marek: Přijde mi to, alespoň na předmětech, co zde studuji, trochu jiné. Ale to je nejspíš dáno i tím, že je to úplně jiná země. Holt tu výuku tu pojímají trošičku jinak.

Studium v Norsku

Je něco, co Vás na Norsku překvapilo? (Ať už pozitivně nebo negativně)

Petra a Lucia: Jsou velmi důvěřiví ke svému okolí a nechávají svůj majetek válet se všude kolem. Norové jsou k cizincům moc milí a ochotní, jde ale cítit, že jsou to více uzavření lidé (pokud nejsou zrovna na párty).

Marek: Souhlasím s tím, co napsala Petra a Lucia. Lidé jsou tu milí, ale vcelku uzavření, dokud je lépe nepoznáte. (vlastně jsou možná uzavřenější a odměřenější, než u nás v ČR). Líbí se mi ale paradoxně ta otevřenost – nemají tu skoro žádné ploty, nechávají otevřené garáže, nikdo tu (až na výjimky) nekrade.

Studium v Norsku

Máte nějakou radu pro studenty, kteří přemýšlí o výjezdu a neví, zda se do toho pustit?

Petra a Lucia: My si myslíme, že ani tak moc nezáleží na tom, v jaké zemi člověk je. Vždycky na něj čeká spoustu nových zážitků a zkušeností. A hlavně spoustu lidí, kteří jsou na tom stejně, takže se určitě není čeho bát.

Marek: Prostě to udělej a moc o tom nepřemýšlej. 😀 Já sám jsem o tom přemýšlel až moc a vlastně ani nevěděl do poslední chvíle, zdali vůbec chci letět, a tak trochu jsem se až do posledního chvíle bál do toho letadla vůbec nastoupit… Ale to vše nakonec přejde, a vám zbyde kupa nádherných zážitků, nových zkušeností, i přátelství.

 

A jak se měl náš student Lukáš na svém Erasmu v Portu? To se dozvíš tady. | Studium v Norsku

Ty nás ještě nesleduješ na našem Instagramu? To je na čase napravit | Studium v Norsku

Přidej se k nám na Facebooku, aby ti neunikla žádná novinka. | Studium v Norsku

Sharing is caring!

Skip to content