Pavel Býček je vedoucí Mezinárodního oddělení na UTB ve Zlíně, kde působí od roku 2013. Zároveň je členem národních pracovních skupin Erasmus+ a Study in the Czech Republic, které se zabývají zlepšováním procesů v rámci mobilit programu Erasmus+, respektive studia zahraničních studentů v České republice. Své studium absolvoval na Fakultě humanitních studií a Fakultě managementu a ekonomiky na UTB ve Zlíně.

Jak jsi se dostal k práci pro Mezinárodní oddělení?

Nevěřím příliš na osud, ale v tomto případě určitě sehrál svou roli. Když jsem v roce 2011 realizoval svůj první a bohužel i poslední studentský výjezd Erasmus* v Anglii na University of Central Lancashire, tak mě napadlo, že to vlastně musí být strašně skvělá práce napomáhat plnit sny mladým studentům, kteří chtějí vycestovat do zahraničí. Tenkrát byly mé představy o práci na Mezinárodním oddělení samozřejmě ještě hodně zkreslené, ale ta myšlenka mě velmi zaujala.

Během dokončování studia na UTB jsem se hlásil na pracovní stáž přímo na naší univerzitě a nějakou oklikou jsem se dostal až na Mezinárodní oddělení, kde mi brzy nabídli práci na hlavní pracovní poměr. Tehdy jsem začínal jako koordinátor příjezdů zahraničních studentů na mobilitu, což byla velmi naplňující práce, díky které jsem poznal mnoho inspirativních mladých lidí z celého světa.

Co tě baví na práci pro Mezinárodní oddělení?

Popravdě asi ta různorodost. Práce na Mezinárodním oddělení je velmi rozmanitá, řešíme širokou škálu aktivit. Konkrétně já se do velké míry zabývám řešením mezinárodních projektů, které jsou zaměřené na realizaci mobilit nebo rozvoj mezinárodního prostředí na univerzitě. Mezinárodní oddělení dále řeší příjezdy a výjezdy studentů a zaměstnanců na mobility, přijímání zahraničních studentů do studijních programů v angličtině, poradenský a integrační servis pro zahraniční studenty, částečně i mezinárodní marketing, organizaci letních škol a mnoho dalších aktivit.

Tvrdím, že jsme asi nejvíce flexibilní a zároveň i nejvíce univerzální oddělení na univerzitě, protože se u nás dostanete opravdu ke všemu. Od komunikace se studenty a zaměstnanci v češtině i angličtině (a mnohdy i v jiných jazycích) přes podávání a řešení projektů a jejich administraci, spolupráci s účtárnou, až po krizový management a komunikaci v době pandemie a války na Ukrajině. Taky jsme nejspíš jedno z mála oddělení, které díky své náplni přijde do styku se všemi odbory a součástmi na univerzitě. Nicméně nejvíce naplňující je, když člověk vidí spokojeného studenta, který se díky svému studiu/stáži u nás nebo v zahraničí zase někam posunul a rozvinul své kompetence. Velkým benefitem je i to, že se člověk seznámí s lidmi z celého světa a občas se do toho světa i pracovně podívá.

Existuje něco, co bys chtěl změnit k lepšímu?

Samozřejmě! Neustále se zabýváme zlepšováním procesů tak, aby odpovídaly požadavkům 21. století. Snažíme se o digitalizaci veškeré komunikace a administrace. V nejbližší době by se měla dokončit implementace Erasmus Without Paper, což je iniciativa Evropské komise, která si klade za cíl zjednodušit administrativu programu Erasmus+. Zároveň je potřeba převést celou agendu do digitálního světa. Jedná se o velkou výzvu, nicméně je potřeba následovat trendy. Osobně nemám rád argumenty, že něco nejde změnit, protože už je to tak zaběhnuté X let a funguje to. Pokud je dobrý nápad, který zaručuje zjednodušení procesů nebo zkvalitnění služeb, tak je potřeba ho podpořit.

V minulých letech se nám podařilo realizovat zajímavé projekty jako např. https://xchange.utb.cz/ https://apply.utb.cz/. Dále také rozjet a udržovat profil utb.international na sociálních sítích Facebook a Instagram, spustit informační web https://international.utb.cz a mnoho dalšího. Aktuálně chystáme další dva zajímavé projekty z prostředí digitalizace a propagace mobilit, tak se nechejte překvapit! Zároveň se nám daří udržovat kvalitu služeb zahraničním studentům i přes to, že jejich počet neustále roste. To je další výzva.

Na vedoucího Mezinárodní oddělení jsi poměrně mladý, není to na překážku?

Nemyslím si, že bych byl až tak extrémně mladý, přece jen už mám 33 let. Nicméně je pravda, že jsem byl ve své době jeden z nejmladších vedoucích napříč všemi univerzitami v ČR a stále nejspíš jsem. Nicméně věřím, že určitou reputaci a respekt u kolegů v ČR i zahraničí mám. Myslím si, že více než o věk jde o samotný mindset, který máme na MO všichni podobný. Má to své výhody zejména v tom, že je náš tým dynamický a neustále se snaží vymýšlet nové aktivity a inovovat postupy. Na to mají samozřejmě zásadní vliv všichni, kdo na MO pracují.

Jaké jsou tvé koníčky, co tě baví ve volném čase?

Mám docela širokou škálu zájmů, ale hodně aktivit se točí okolo sportu a cestování. Největší láskou jsou hory, ale rád si dám i aktivní dovolenou u moře. Přes dvacet let hraju na závodní úrovni volejbal, snažím se běhat a cvičit. Po celodenním sezení na židli v kanceláři je to potřeba. V roce 2019 jsem si splnil menší sen a dokončil maraton. Jelikož se rád týrám, tak mezi další sny patří Beskydská sedmička.

Jsem spíše rockovější typ, vyrůstal jsem na kapelách, které poslouchali mí rodiče (Kiss, Scorpions, Slade, Led Zeppelin, Deep Purple apod.), což mi zůstalo dodnes. Na základce a střední jsem asi nejvíc poslouchal Blink 182, Offspring a Iné Kafe. Aktuálně mě hodně baví Kings of Leon. Dokážu si užít i divadlo, ale mám raději komedie. Největším zážitkem bylo vystoupení Dlouhý, Široký a Krátkozraký Divadla Járy Cimrmana. Co se týká knih, tak mám rád spíše thrillery nebo sci-fi a jsem fanoušek Star Wars. Mezi mé oblíbené seriály patří v poslední době The Boys, to je velká jízda.

Jaká jsou tvá přání do budoucna?

Určitě bych si přál, abychom mohli žít ve svobodném světě bez válek, kde bude moci každý člověk realizovat své sny a potenciál. Bohužel je to spíše z řad těch naivních přání. Dále bych si přál, aby nás již příliš neomezoval COVID-19 a mohli jsme nadále normálně fungovat a cestovat. UTB přeji, ať se jí neustále zvyšuje mezinárodní reputace a je stále atraktivnější pro zahraniční studenty a partnery, o což se určitě budeme na MO usilovně snažit. A sobě neskromně přeji hlavně hodně zdraví a lásky 😊.

 

*(pozn. ve straém programu LLP/Erasmus se mohlo vyjet pouze na jeden studijní pobyt a jednu pracovní stáž za celé studium na VŠ. Nyní mohou studenti vyjet v každé úrovni studia, tedy Bc., Mgr i PhD až na 12 měsíců)

 

Nezapomeň nás sledovat na Instagramu i Facebooku.

Sharing is caring!

Skip to content