Filip se s námi podělil o jeho zážitky z projektu, který spadá pod Erasmus+. Co všechno se naučil a jaké zkušenosti si z projektu obnáší? To se dozvíte, když budete pokračovat ve čtení.

erasmus+

Proč jsi se rozhodl jet na Erasmus+?

O projektu Erasmus jsem již mnohokrát slyšel od mých současných spolužáků, nebo z doslechu od kamarádů a známých. Všichni se vraceli nadšení a zcela naplněni očekáváními a s tucty nových zážitků, nezbylo mi nic jinějšího, než takovou příležitost dřív nebo později také chytit a vyzkoušet jakoukoliv podobnou zkušenost, která nenabídne jen poznání nových kultur, míst nebo počasí :-D, ale především poznání nových přátel napříč všemi různými státy, které můžete následně navštívit, nebo pozvat do své vlasti. – V tomhle projektu od Erasmus+ se jednalo o Youth Exchange, která měla dvě části, první část tohohle Summer Campu se odehrála na jihu Čech, tuhle zastávku jsem nenavštívil.

Jak sis volil cílovou destinaci? Měl jsi nějaká kritéria, kterými ses řídit a chtěl by ses o ně s námi podělit?

Úplně původně jsem našel tuhle nabídku na vycestování s projektem Erasmus+ do tureckého Mersinu paradoxně na TikToku. Dříve jsem se informoval také o dalších destinacích a termínech, ale nabídka Turecka a především téhle netypicky turistické lokality mi byla ve výběru dozajista nejblíže a vzdálenostně zároveň skoro nejdále. Dále mi šlo také o celkové poznání velice impresivního místa, které leží cirka sto kilometrů vzdušnou čarou od syrských hranic, v téhle části Turecka se nachází místy i majoritní část kurdského obyvatelstva.

Jak se lišilo studium v porovnání s UTB?

Jelikož se jednalo o projekt EU Erasmus+, měli jsme možnost studia jen pomocí poznání a přednášek na téma turecké kultury, dějin a historie. Naopak i my jsme připravili přednášku o české kultuře, dějinách a zajímavých míst k navštívení v naší vlasti. Také jsme uspořádali Czech coffee break, kde mohli turečtí účastníci ochutnat řadu nejznámějších českých dobrot a samozřejmě i české pivo nebo Kofolu. Skupinka českých studentů také navštívila univerzitu v Mersinu. Také jsme připravili návštěvnický den, který mohla navštívit široká veřejnost. Zejména rodiče s dětmi tak strávili nádherné odpoledne plné her a nových dovedností.

erasmus+ 1

Jaká vzpomínka ti nejvíce utkvěla v hlavě?

Těžko vybrat. Jedna z nejvíce vštěpených vzpomínek bude stopování v horách a jízdy na korbách místních farmářů klikatými serpentýny s krásnými rozhledy na hřeben pohoří Taurus a místní pohostinností v téhle krajině. Samozřejmě také sáhodlouhá povídání do ranních hodin o problematice kurdského obyvatelstva v Turecku.

V Turecku je přece jenom jiná kultura než tady u nás. Máš něco co tě překvapilo, ať už pozitivně nebo negativně?

Arabské země jsem již několikrát navštívil, ač bych nenazval Turecko jako typicky arabskou zemi, mnoho se toho nelišilo, má to řadu diferencí a specifik, mimo velkého nadužívání plastových obalů a mimo jiné špatné odpadového hospodářství, mnoho potulných zvířat, jsem byl spíše překvapen spotřebou tabáku, cigarety se zde řadu let příliš nezdražovaly. I přes nemalé výdaje tureckého zdravotnictví na léčbu respiračních nemocí a rakovin, cigarety lze v Turecku koupit prakticky kdekoliv, nejdražší balíček cigaret tu seženete okolo 40 korun.

Dále i na úkor velmi vysoké 84% turecké inflaci je tu pro nás velmi levno, jídlo v lepší restauraci lze sehnat za cenu plzeňského půllitru v našich podnicích. Ovšem pro místní to tak sladká pohádka není, okolo 70 % Turků vydělává přibližně deset tisíc korun měsíčně. Stabilní střední třída zde prakticky neexistuje, ušetřit peníze je prakticky nemožné, kvůli rapidně zvyšující inflaci a nelepšící ekonomické situaci. Vyšší třída směňuje své obnosy a výdělky za lukrativnější západní měny či za výstavbu nových residenčních čtvrtí.

Měl jsi možnost i cestovat během svého výjezdu?

Ano, během pobytu jsme navštívili několik zajímavých míst. Jedním takovým bylo město Mersin s téměř milion obyvateli, zde jsme navštívili místní přístav a také historický bazar (tržiště) a restauraci s místní kuchyní. Nejzajímavějším výletem dle mého úsudku byla návštěva pohoří Taurus. Mezi monumentálními masivy jsme se postupně přesouvali autostopy, ušli pár kilometrů zajímavými vesnici, až jsme dorazili k vodopádům Selale Kaya, kde nás čekal zasloužený oběd.

V dalších dnech jsem také navštívil Soli-Pompeiopolis, starověké město a přístav s torzy chrámu, kde archeologické nálezy ukazují na přítomnost člověka v oblasti již 7000 let př. n. l., později tohle místo zasáhlo velké zemětřesení a z velké části bylo opuštěno. Při zpáteční cestě navštěvuji Istanbul, bohužel mám v tomhle městě jen necelých 30 hodin, proto navštěvuji jen hlavní dominanty města jako je Palác Tukapi, mešitu Sultanahmet a Hagia Sofia. V podvečerních hodinách stihnu ještě Galatskou věž, rozlehlé náměstí Taksim a obrovské tržiště Grand Bazaar. Určitě se nejednalo o moji poslední návštěvu Istanbulu.

Co ti dal tvůj výjezd do života?

Mimo spoustu nových přátel mi dal tento program také více seberealizace, spolupráce na projektech, ale také řadu nových poznaných kulturních specifik, nahlídnutí do mezinárodních vztahů, řadu prozkoumaných míst a možnost navštívení metropole jako je Istanbul.

Máš nějakou radu, kterou by si dal ostatním studentům, kteří uvažují vyjet na projekt od Erasmu?

Ať se rozhodnete pro jakýkoliv projekt či destinaci od Erasmu, v žádném případě chybu neuděláte a mimo Europassu si odnesete spoustu nových zážitků, poznané kultury a nespočet přátel. Určitě vyraž!

Něco málo o projektu Erasmus+ – Youth Mobility

V projektu se naučíte větší socializace, práce v týmu, tvorbu prezentací a přednášek o dějinách vlastní země, větší spolupráce, vedení workshopů, plánovat denní program, převzít iniciativu, být vůdcem projektu či aktivy, poznávat nové hry nebo vést venkovní aktivity a výšlapy. Poznáte mnoho nových zajímavých míst, kulturních rozdílů a poznáte netradiční pokrmy místních kuchyní. Projekt je financován Evropskou Unií a je určen osobám od 13 let do 30 let. Mládežnická turistická organizace Tom Dumánci, která zajistila plynulou organizaci projektu, pořádá tyhle programy již několik let, není problém se informovat u téhle organizace o dalších projektech Erasmus+. Organizuje nespočet programů i v rámci EU, určitě to zkontrolujte. Do programu Erasmus+ jsou zapojeny následující země: Spojené království, Rakousko, Belgie, Bulharsko, Kypr, Chorvatsko, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Německo, Řecko, Maďarsko, Irsko, Itálie, Lotyšsko, Litva, Lucembursko, Malta, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko a Švédsko. Tak neváhejte a určitě si vyberte jakýkoliv z programů Erasmu během studia a vyjeďte vstříc novým zážitkům.

Chceš být vždy v obraze a vědět, co se děje? Sleduj nás na Instagramu a Facebooku.

Pokud chceš pokračovat ve čtení, tak můžeš pokračovat tady.

Sharing is caring!

Skip to content