Všechny bych chtěla na začátku pozdravit. Mé jméno je Lucie Plchotová, momentálně studuji magisterské studium na FMK, obor Marketingová komunikace. Prodloužila jsem si magisterské studium, jelikož jsem chtěla odjet do zahraničí. Tento rok (2023) mě čekají magisterské státnice. | Erasmus Portugalsko

Erasmus Portugalsko 1

Proč zrovna Portugalsko?

Do Portugalska jsem jela poprvé se svou kamarádkou v září 2020 a prozkoumala jih této země. Byla jsem nadšená, a chtěla se do Portugalska rozhodně vrátit. Když jsem přemýšlela později, zda odjet na Erasmus a viděla v nabídce Portugalsko, bylo rozhodnuto. Podala jsem si přihlášku do Porta, protože jsem chtěla zažít pořádné párty a Erasmus život. Nicméně se Porto obsadilo, a tak jsem se rozhodla pro Aveiro. A bylo to nejlepší rozhodnutí, které jsem mohla udělat! Aveiro není tak velké město jako Porto, ale mě si naprosto získalo. Celé město můžete projít pěšky, dostanete se kdekoliv chcete během pár minut, a pláž byla 15 minut taxíkem nebo autobusem. Takže jsem získala všechno, co jsem chtěla. Město, kavárny, párty a ještě pláž a surf. To všechno budete mít v Aveiru.

Jaké byly tvoje první pocity po příjezdu do Portugalska?

Přiletěla jsem do Portugalska o týden později, než jsem původně plánovala, kvůli nemoci. Zmeškala jsem úvodní, seznamovací týden od ESN, kde poznáte nejvíce lidí. Nicméně jsem se nebála, kontaktovala skrze sociální sítě lidi, kteří jsou v Aveiru, setkala se hned první večer s českýma holkama a vydaly se na párty, kde jsem poznala další Erasmus studenty. Pamatuju si, že jsem byla naprosto nadšená z cesty a po příletu jsem hned vyrazila na kafe a pastel de nata (tradiční portugalská sladkost = košíček s pudinkem). Čekala na vlak do Aveira, zaplatila si omylem první třídu, a na nádraží mě čekala pronajímatelka bytu, která mě zavezla do bytu, vše vysvětlila a ukázala rychle Aveiro. Těšila jsem se až město prozkoumám, poznám další lidi a užiju si svůj Erasmus pobyt.

Erasmus Portugalsko 2

Jak tam funguje univerzita celkově studium?

V rámci univerzity funguje ESN organizace, která pořádá pro Erasmus studenty různé akce, párty, výlety a podobně. Zároveň studijní oddělení nám poslalo už před začátkem semestru informační e-maily, kde si vyzvednout potvrzení, kartičky, čipy na oběd a tak dále. V rámci organizace před začátkem semestru to fungovalo skvěle. Poté se studijní oddělení nějak stěhovalo, neodepisovalo na e-maily, a získat potvrzení nebo změnu předmětů bylo o trochu náročnější, ale vše se nakonec vyřešilo a potvrdilo bez problému. Jen je nutné počítat na začátku, že můžou nastat komplikace a problémy. Vše se vyřeší, vždycky.

Na univerzitě si zapíšete předměty, které se vám spárují, ovšem mě osobně se neotevřely některé předměty, a oznámily nám to týden před začátkem. Takže jsem musela některé předměty měnit. Další zásadní problém, který nastal, někteří vyučující nemluví anglicky, a tak jsem si musela jeden předmět odepsat, protože vyučující neměl připravené materiály v angličtině. Co se týče mého oboru marketingová komunikace, měli jsme všechny předměty bez prezenční výuky, a pracovali jsme na projektech a skupinových pracích s ostatními Erasmus studenty a chodili na pravidelné konzultace s vyučujícím. Jediná prezenční výuka, kterou jsme měli byla portugalština, kterou rozhodně doporučuji, protože to bylo skvělé a dostali jsme úžasnou profesorku, která vás opravdu naučila portugalsky! Ale tohle je hodně individuální, protože moje kamarádky zase měla klasickou prezenční výuku, každý den nějaký předmět a vše normálně v angličtině.

Erasmus Portugalsko 3

Jak tam funguje studentský život?

Studentský život funguje naprosto úžasně! Jak už jsem zmínila organizaci ESN (Erasmus student network), tak ta pořádá spoustu akcí, výletů a vše stojí za to. Párty byly skvělé, jen je nutné myslet na to, že pokud párty začíná o půlnoci, tak opravdu začne až třeba ve 2 ráno. Portugalci jsou hold zvyklí začínat hodně nad ránem, a ne v čas, který je napsaný na pozvánce nebo události. Jinak je zde možnost jet na spoustu výletů, ale musíte být rychlí a sledovat ESN na sociálních sítích, protože často byl limit studentů. Takže třeba 30 lidí mohlo jet a musel to člověk stihnout koupit a zaplatit přes internet nebo v kanceláři ESN Aveiro. Za mě rozhodně super, byla jsem spokojená!

Pokud se nepletu, tak jsi tam měla i stáž…

Nejprve jsem začala studentským pobytem v Aveiru na univerzitě, kde jsem byla od konce února 2022 do konce června 2022. A následně jsem hledala možnosti, jak prodloužit můj pobyt v Portugalsku, jelikož jsem si tady našla přítele a chtěla jsem dát našemu vztahu šanci. Hledala jsem přes Erasmus portály a LinkedIn, ale konkrétní portál, kde jsem našla svou stáž bylo: www.erasmusintern.org. Měla jsem poté online pohovor, a upřímně jsem netušila, že to vyjde, ale vyšlo to a od července 2022 do února 2023 jsem měla stáž ve společnosti The Walking Parrot, na pozici Digital Marketing Intern. A byla to jízda, za kterou jsem neuvěřitelně vděčná a hodně mě naučila!

Chcete se dozvědět více o Lucii a jejím životě v Portugalsku? Sledujte nás na Instagramu, kde vám dáme vědět, kdy vyjde druhá část. | Erasmus Portugalsko

Pokračuj ve čtení a přečti si, jak se u nás líbí naší ambasadore Nghi. | Erasmus Portugalsko

Sharing is caring!

Skip to content