Ahoj! Mé jméno je Nela Hasová a aktuálně dokončuji magisterské studium na FLKŘ, obor Environmentální bezpečnost, které jsem si o rok prodloužila skrz získání zkušeností v zahraničí. Na pracovní stáži na Tenerife jsem byla v letním semestru ve 2. ročníku navazujícího studia.

Praktická stáž na Tenerife 1

Co tě vedlo k rozhodnutí jet na praktickou stáž?

Zkrátka se objevila příležitost, tak jsem ji vzala! Už během bakalářského studia jsem chtěla vyjet v rámci Erasmu do zahraničí, nicméně to pandemie nedovolila.

Praktická stáž na Tenerife 2

Můžeš nám svoji stáž trochu přiblížit? Čeho přesně se týkala? 

Moje stáž se týkala práce v potápěčském centru, kde jsem mimo jiné měla možnost se dál vzdělávat v oboru potápění a pomáhat s chodem centra. Nicméně hlavní náplní mé stáže byl monitoring potápěčských lokalit, přičemž jsem dokumentovala znečištění odpadem jednotlivých lokalit, se zaměřením na odpad pocházející z rybolovné činnosti. Tomuto tématu se totiž věnuji ve své diplomové práci. Dále jsme podnikali sběr odpadu z moře a vzdělávali klienty v oblasti ochrany oceánu a respektu k mořskému prostředí.

Praktická stáž na Tenerife 3

Byly Kanárské ostrovy tvoje jasná volba nebo pro tebe bylo důležitější hlavně nějakou stáž najít? A jak ses k této konkrétní stáži dostala?

Ono to vlastně vůbec nebylo plánované. Můj taťka mi poslal odkaz na české potápěčské centrum na Tenerife a já při projíždění jejich webových stránek narazila na možnost vykonání pracovní stáže v rámci Erasmu, kterou nabízeli. Neváhala jsem a kontaktovala je. Komunikace probíhala velmi hladce, byli mi nápomocni se všemi dokumenty a já si mohla sbalit cajky a vyrazit vstříc novým zkušenostem. 🙂 

Praktická stáž na Tenerife 4

Jak probíhal tvůj pracovní a každodenní život v zahraničí?

Každý den se pracovalo od 9 do 15 hod. Potom jsem většinou vyrazila na pláž, na procházku, nákupy nebo jen odpočívala po ponorech. Když jsem měla volno, naplánovala jsem si výlet po ostrově.

Praktická stáž na Tenerife 5

Je nějaký výlet, který ti utkvěl v paměti? Které místo se ti nejvíce líbilo?

Poslední týden jsem měla volnější a jela s kolegou na výlet na západ ostrova do Puerta de la Cruz a Garachica. Z Puerta byly krásné výhledy na nejvyšší horu Španělska Pico del Teide a v Garachicu jsme se koupali v “piscina naturales”, což jsou přírodní bazénky s mořskou vodou. Úžasná byla také soutěska Masca, kde jsem ochutnala místní tapas.

Praktická stáž na Tenerife 6

Byla jazyková bariéra nějaký problém nebo se domluvíš i španělsky? 

S některými místními byl občas problém se domluvit, protože moc neumí anglicky. Španělsky neumím, ale za ty dva měsíce jsem se naučila základy.

Praktická stáž na Tenerife 7

Bylo něco, co tě na Kanárech překvapilo nebo jsi zažila nějaký kulturní šok?

Velmi mě zarazilo, že se na ostrově hojně vyskytují šváby a není překvapením, že jsou i v domácnostech. To musím uznat, že bylo nepříjemné. 

Skvělé naopak bylo vidět, jak se lidé umí bavit na kulturních akcích, kterých jsem na ostrově zažila opravdu hodně, protože v únoru a březnu probíhají po celém ostrově karnevaly. Z jejich energie čerpám do teď. 🙂 

Praktická stáž na Tenerife 8

Je něco na co sis v tamní kultuře zvykla a v Česku ti chybí? 

Líbilo se mi, že se lidé pořád za něčím nehonili, šla z nich cítit mnohem větší pohoda, uvolněnost… To mi v Česku chybí. A taky místní ovoce! 🙂 

Praktická stáž na Tenerife 9

Když mluvíš o ovoci, jaká místní specialita ti nejvíce chutnala? Jaká je na Kanárech celková gastronomie?

Nejvíce mi chutnal bramborový salát, který jsem ochutnala na výletě v Masce. Kanárské brambory musí každý ochutnat, jsou moc dobré. 🙂 Paella mě moc nezaujala a mořské plody nejím, takže jsem si nejčastěji vařila nebo jsme chodili do asijských podniků “all you can eat”.

Praktická stáž na Tenerife 10

Máš nějaké doporučení pro studenty, kteří se na stáž chystají nebo teprve hledají? 

Všem bych doporučila se nebát a jít do toho! Hledejte stáž, která vás bude bavit, zkušenost to bude v každém případě! 

Praktická stáž na Tenerife 11

Pokračuj ve čtení a přečti si rozhovor o studentském pobytu v Itálii 🍝🇮🇹

Nezapomeň nás sledovat na Instagramu📲

Sharing is caring!

Skip to content