Lukáš je studentem magisterského programu na Fakultě multimediálních komunikací. Během svého bakalářského studia na Fakultě humanitních studií se vydal na Erasmus do Portugalska, konkrétně do města Porto. | Erasmus Portugalsko

Erasmus Portugalsko 1

Co tě vedlo k tomu se vydat na Erasmus?

Jel jsem, protože jsem to chtěl zažít. Vysoká bez Erasmu mi přijde jako pivo bez pěny – je to dobrý, ale něco tomu chybí *smích*. Erasmus byl jeden z důvodů, proč jsem se rozhodl vůbec jít na vysokou školu.

Portugalsko bylo tvou prioritní zemí. Co tě do Portugalska táhlo?

Původně jsem chtěl jet do Finska, anebo někam na sever, ale tam mě odradil ten fakt, že je to tam dost drahé. Tak jsem začal hledat jinou zemi, kam bych se mohl vydat. Podle recenzí na stránkách xchange.utb.cz  jsem se nakonec rozhodl pro Portugalsko. Přišlo mi to jako nejzajímavější místo, které jsme tam měli. Hlavě jsem chtěl jet do velkého města. Nechtěl jsem skončit v nějaké vesnici s 20 000 obyvateli.

Jak jsi zvládl vyřizování smluv se zahraniční univerzitou, bylo to všechno v pohodě?

To už si upřímně zas tak moc nepamatuju. Myslím si, že to bylo celkem v pohodě. Na to, jak jsou Portugalci vcelku takoví flegmatičtí, tak jsem s nimi neměl žádný problém. Jak se říká, že nejhorší je papírování, tak to nebylo tak hrozný.

Erasmus Portugalsko 2

Co se týče ubytování, mohl sis zažádat o koleje?

No zažádat jsem si mohl, ale bylo mi řečeno, že s tím nemám počítat, že jako erasmák tam dostane kolej jenom pár lidí. Za celý Erasmus jsem potkal dva lidi, kteří tu kolej dostali.

Když sis nežádal o koleje, kde jsi hledal ubytování?

Přes stránku UniPlaces, která funguje pod záštitou ESN, konkrétně přes jejich ESN kartu, kde je sleva na ubytování pro erasmáky. Ta sleva byla tuším že na kauci. Je to sice drahé, ta stránka si bere za zprostředkování asi 100 euro, ale ručí za, že po příjezdu to ubytování platí. Je to mnohem jistější, než se s někým domlouvat přes Facebook, kde by to nebylo nijak kryté. Je to bezpečnější volba.

Podařilo se ti najít dobré ubytování přes UniPlaces?

Bydlel jsem v hodně low-cost ubytovně, kde se mnou bydleli další erasmáci, hodně Brazilců a pracovníci, kteří potřebovali levné ubytování. Podařilo se mi najít asi nejlevnější ubytování téměř v centru Porta. Nebyl to žádný luxus, ale za 250 € měsíčně nic lepšího člověk nesežene. Nejhorší na tom všem bylo to, že v Portugalsku není nikde vytápění. Před tím, než jsem vyjel do Porta, tak jsem věděl, že tam bude zima, ale i tak jsem na to nebyl připravený. Od února, kdy jsem odjel na Erasmus do Portugalska, do konce března mi byla permanentně zima. To mě zachraňovala menza s polévkami, kdy jsem se aspoň jednou za den ohřál.

Ale co jsem vůbec za ty peníze nečekal je, že jsme měli v ceně úklid pokojů. Během toho, jak jsem byl ve škole, tak mi v mezičase uklidila uklízečka pokoj. Když se to stalo poprvé, tak jsem si nejdřív myslel, že mě vykradli *smích*.

Mnoho studentů ještě před výjezdem řeší, svou finanční situaci – zda jim bude stačit grant od EU. Jak na tom bylo po finanční stránce Porto?

Já jsem dostal něco přes 400 € měsíčně, ale stejně jsem si část platil ze svého. Dalo by se vyžít jenom z grantu, ale doporučuji všem si našetřit více peněz. Kdybych neměl vlastní peníze, tak bych asi žil jenom na konzervách a chodil tak maximálně do parku. Třetinu grantu jsem už druhý den po příjezdu neměl. Ty počáteční náklady asi ve všech zemí jsou celkem vysoké – letenky, kauce, nájem,..

Co se ale týče cen, tak je to vcelku stejné jak u nás. Pivo je dražší, ale víno je levnější, takže alternativa tam je. Dražší je doprava a jídlo v restauracích. Ale třeba espresso tam je vždy do jednoho eura. To se mi ani nevyplatilo kupovat rozpustnou kávu *smích*.

Erasmus Portugalsko 3

Přece jenom jsi byl na studijním výjezdu, tak jak tam fungovala univerzita?

Obecně byl rozdíl v učitelích, protože Portugalci jsou hodně flegmatičtí, moc nechodí na čas. Jsem třeba měl hodinu na 14:30 a 14:29 mi přišel email, že sorry, ale dneska nepřijdu. Podle mě se jim prostě nechtělo. *smích* Ale zároveň to bylo i hodně na úrovni. Jelikož Portugalci mají studium na vysoké škole placené, tak k tomu přistupovali hodně zodpovědně.

Zkoušky byly vesměs eseje, co si pamatuju. Napsat nějaký rozbor básní a tak. Já si myslím, že by nás nechali projít, protože jsme erasmáci. Nebylo to těžké, ale rozhodně to nikomu nedali zadarmo. Bylo potřeba něco fakt udělat.

Byly všechny předměty v angličtině bez problému?

Všechno bylo bez problémů v angličtině, s tím že jsem měl štěstí, že jsem se bavil se studentkou, která tam byla rok přede mnou. Ta mi vlastně řekla veškeré předměty, které jsou v angličtině. Takže jsem měl ověřené, že opravdu v angličtině budou. Navíc v tom jejich systému tam mají vždycky napsané na konci jazyk English. Musí tam být ale přímo English. Pokud tam je English friendly, tak to anglicky není. To ti maximálně dají nějaké materiály v angličtině, ale celá výuka je v portugalštině.

Je něco, co ti dalo do života vyloženě Porto?

Pít víno a otevřít ho klíčem *smích*.

Máš nějaký tip pro studenty, kteří se chystají na Erasmus do Portugalska nebo do jiné země?

Najít si člověka, který tam byl před vámi. Ten dokáže poradit nejvíce. Často se stává, že zahraniční škola má jenom oficiální informace a takové ty víc ze života člověk nikde nenajde. Moc dobře vím, jak velká pomoc to je, tak se na mě můžete kdykoliv obrátit na Instagramu: @elnanak

Zařídit si ESN kartu, kde jsou slevy třeba na letenky přes Ryanair  nebo už dřív zmíněné stránky UniPlaces.

Potom si našetřit peníze a pořádně si to užít. Nestresovat se moc školou, ale užít si i ten erasmácký život mimo školu, protože o tom to všechno je.

Erasmus Portugalsko 4

A nejdůležitější otázka na závěr – České pivo nebo Portské víno?

Jako správný Čech zůstávám věrný našemu pivu.

 

Chceš se dozvědět o Portugalsku víc? Tak pokračuj tady.

Chceš být první, který ví, co se děje? Sleduj nás na Facebooku a Instagramu

Sharing is caring!

Skip to content