Klára, studentka posledního ročníku magisterského studijního programu marketingové komunikace, si zpestřila poslední rok studia pracovní stáží. Vydala se na jih Portugalska do slunného Lisabonu. Jak se ke stáží dostala a jak si užívá své dny na pracovní stáži, se dozvíte v tomto článku. | Erasmus pracovní stáž

Proč ses rozhodla jet na pracovní stáž?

To je dobrá otázka a odpověď na ni je dost vtipná. Já vlastně na pracovní stáž vůbec nechtěla. Úplně původně jsem chtěla vyjet na začátku 4. ročníku skrz program Freemover, měly jsme se spolužačkou schválený studijní pobyt v Thajsku, jenže korona měla se světem jiné plány, a tak jsme nakonec, asi jako většina studentů, nikam nejely.

O rok později jsem to zkoušela znovu, tentokrát jsem spolužačku vyměnila za přítele, který studuje na brněnském VUT. Najít univerzitu, která by splňovala moje i jeho potřeby, byla celkem fuška, ale nakonec jsme to zvládli a chtěli jet společně do slovinské Lublaně.

Jak už jsem však vzpomínala, málokterému studentovi se povedlo ve školním roce 2020/2021 vyjet, a tak byl na následující rok o výjezdy mnohem větší zájem. A vzhledem k tomu, že možnost vyjet přes Freemover se tento rok vůbec nenabízela, byla jediná možnost Erasmus.

A jsme u toho. Dva ročníky Erasmu chtivých studentů.

Míst na partnerských univerzitách máme sice hodně, ale tentokrát by se na všechny nedostalo, především proto, že většinu FMK studentů lákají stejné – teplé – destinace. A tak se mě na studijním oddělení snažili při pohovoru přemluvit, ať místo studijního pobytu vyjedu na pracovní stáž. Jak moc úspěšné v přemlouvání naše studijní oddělení je, už asi nemusím popisovat. Dovolte, aby vám více popovídala o své pracovní stáži v portugalském Lisabonu.

Jak ses k pracovní stáž dostala?

Ke stáži jsem se dostala doslova jako slepý k houslím, pomohl „strýček Google“ a neustále zadávání klíčových slov jako “internship Lisbon”, “english speaking internship”, “job in Lisbon”, apod. A ejhle, po několika pokusech a v řádu týdnů to na mě vyskočilo – Erasmus Life Lisboa s nabídkou stáží v odděleních Events & Communication, Social Media, nebo Nightlife Events. No, a tak jsem to zkusila, napsala jsem si CVčko v angličtině, sesmolila motivační dopis a několikrát uháněla přes e-mail Portugalce, kteří mají na vše čas. Po několika týdnech jsem dostala termín online pohovoru a několik dní na to i vyrozumění, že jsem byla vybrána z několika desítek možných stážistů a že mám přijet v půlce srpna.

Erasmus pracovní stáž 1

Jak probíhá tvůj klasický den na pracovní stáži?

Naše pracovní dny jsou stále jiné, tak nějak vlastně nikdy předem nevíme, jaký bude následující týden, někdy ani jaký bude následující den. V základu může můj pracovní den spadat do jedné ze dvou možných kategorií – event nebo office.

Pokud mám jen klasicky “office day”, znamená to, že jsem 10:30 – 19:30 v kanceláři, i zde se práce dělí na dvě možnosti – front office a back office. Když jsem na front officu, znamená to, že sedím u nás v kanceláři a čekám na zmatené zahraniční studenty, kteří potřebují poradit. A tak jim radím. Jednou je to pomoc s vyřízením kartičky na hromadnou dopravu, jindy vytvoření portugalského telefonního čísla, nejčastěji však pomoc s vyřízením naší ELL (Erasmus Life Lisboa) kartičky, se kterou můžou studenti zdarma na party a kterou potřebují na jakýkoliv náš výlet, událost nebo jinou akci.

V back officu je to naopak úplně jiná pohádka, tady se staráme o sociální sítě, všechny ty Instagramy, Facebooky a WhatsAppy. Postování našich akcí, sledování jejich obsazenosti a následné promo je zde našim denním chlebem. Vzhledem k oboru, který studuji a k mým zkušenostem, trávím nejvíce času právě tady v back office.

Vedle dní v kanceláři tu máme celou řadu výletů, tematických party, rooftopů, pubcrawlů a všemožných jiných akcí, které pořádáme. Na těchto událostech se střídáme a většinou má každý z nás 1-2 akce do týdne, které má na starost. Můžeme tak strávit večer (po práci v kanceláři) na party, odpoledne na Erasmus yacht festu, nebo víkend na slunných plážích Algarve. Každá mince má ale dvě strany a ať už zní většina výletů jakkoli lákavě, je to pro nás stále hlavně o práci, vzájemné výpomoci, dohlížení na studenty a řešení krizových situací. A nutno podotknout, že si předem nemůže vybrat, kterou z akcí budeme mít na starost.

Co se týče časové náročnosti, měla bych zde odpracovat 40 hodin týdně. Na každý týden máme většinou dopředu daný rozvrh, kdo kdy a jak jsme v práci. Co se týče office času, jsme tu 9 hodin, kvůli hodině volna na oběd. V případě výletů, nebo akcí po práci se však hodiny počítají trochu jinak. Stává se mi tak, že pracuji běžně i 12 hodin denně, ale v rozvrhu mám stále jen těch 8. U nás v ELL se totiž asi přesuny a přejezdy z místa na místo nepočítají jako práce. A ku příkladu na celodenních akcích mám několik “volných” hodin denně, kdy jakože nepracuju. Pravdou však je, že jsem si ještě nedovolila říct studentům na výletě “teď po mně nic nechtějte, mám zrovna volno”. Uvidím, možná se k tomu ještě dostanu. *smích*

Pracovní stáže jsou pod záštitou Erasmus+, takže dostáváš finanční grant. Jak to je ve finanční stránce v Portugalsku?

Ano, dostávám 699 eur na měsíc, což je o něco víc, než dostávají studenti, kteří přijeli studovat. Pokud se budeme bavit o cenách tady v Lisabonu, většina je srovnatelná jako u nás v ČR. Samozřejmě ceny ubytování se pohybují podle lokality. Čím blíže centra, tím si zaplatíte víc. Obecně v Lisabonu jsou vyšší nájmy než v jiných Portugalských městech, ale to je asi pochopitelné. V supermarketech nakoupíte ale v podstatě ve stejných cenách jako jsem tomu zvyklý u nás. Dokonce bych i řekla, že v průměru je to tak o 5-10 % méně. Docela drahá je tu doprava, za měsíční jízdenku tu zaplatím 40 eur, pořád ale vychází mnohem lépe než kupovat jízdenky jednotlivě.

Co tě zatím nejvíce překvapilo na Portugalsku, ať už pozitivně, či negativně?

Když jsem přijela do Lisabonu, pamatuju si, jak jsem byla první den hrozně zmatená. Velkou část Lisabonu totiž tvoří takové ty malé úzké uličky, ve kterých se dokážete ztratit raz dva. Ale jak mi bylo řečeno hned první den, ono to jen tak vypadá, že je to úplné bludiště, zvykla jsem si dost rychle. A i přes to, že se sem tam ještě poctivě ztratím, zvládám se docela obstojně vždycky vymotat i bez použití map v telefonu.

Erasmus pracovní stáž 2

Jaký kulturní šok ti utkvěl v paměti?

Přecházení na červenou. *smích*  Já jsem v tomhle docela zásadový člověk a nerada porušuju pravidla, ale tady je v otázce přecházení porušují tak nějak všichni. Když nic nejede, tak jdete, ať už na semaforu svítí červená, zelená nebo třeba fialová se zlatavými odlesky.

Co ti pomohlo cítit se tady jako doma?

Určitě přítel, se kterým tu bydlím. A pak taky ostatní stážisti v práci, jsem taková hodně semknutá skupinka. Na začátku stáže nás tu bylo jen 6, v průběhu září přijeli ještě další dva stážisti. Je to taková naše ELL rodinka tady, na příští týden plánujeme společnou večeři, kdy každý z nás připraví tradiční jídlo své země. Je skvělé, že se tu takhle máme a myslím si, že mezi sebou máme pěkné vztahy a můžeme se na sebe v dost věcech obrátit.

 

Erasmus pracovní stáž 3

Máš nějaké doporučení pro studenty, kteří se chystají vyjet na pracovní stáž?

Ať si najdou stáž, která jim nejen něco dá, ale bude je bavit. Stáž není to stejné jako studium, kdy si jdete na pár hodin týdně do školy, a když náhodou nepřijdete, tak se zas tak moc neděje. Na stáži se s vámi počítá minimálně 40 hodin týdně, u nás je to neoficiálně kolem 50-55. V takovém případě už vám zkrátka moc času na cokoli jiného nezbývá, proto volte rozvážně.

S časovou vytížeností souvisí i moje druhá rada, která se týká individuálního studijního plánu. Pokud chcete vyjet na stáž v rámci klasického semestru a nechcete přitom prodlužovat, můžete si požádat o individuální plán. Přesně tak jsem to udělala i já. Pravdou ale je, že budu mít ještě co dělat, abych všechny požadavky k udělení zápočtů splnila, protože času na studium, potažmo času na psaní seminárních prací, esejí a případových studií, opravdu moc není a každá minuta se hledá jen velmi těžko. Určitě tímto nechci nikoho odradit, ale pozor na to, aby představy nebyly růžovější než samotná realita.

 

Jak se měl Lukáš na studijním výjezdu v Portugalsku? To zjistíš tady.

Inspiruj se k výjezdu u nás na Instagramu.

Sleduj všechny novinky na našem Facebooku.

Sharing is caring!

Skip to content