Eliška, studentka doktorského studijního programu Biomateriály a biokompozity na CPS, získala možnost studia double degree programu ve Francii, kde již absolvovala studijní výjezd v rámci programu Erasmus+. Díky tomuto programu dokáže získat dva diplomy, a to v mnohem kratším čase. Jak se těší na své další studium se dozvíte v tomto článku. | Double degree

double degree 1

Proč volba padla zrovna na Francii?

Protože to byla vlastně jediná možnost. Rozeslala jsem pár e-mailů a ozvali se z Angers.

Měla jsi možnost už procestovat Francii? Na co se nejvíc těšíš?

Bohužel ne. Odjížděla jsem v době, kdy se v Česku kvůli pandemii zavíraly okresy a ve Francii panovaly podobné podmínky. Cestování mě proto teprve čeká, snad mi budou hvězdy přát a Francii procestuji, co to půjde. Miluju vodu a oceán mám v podstatě za rohem, takže se nejvíc těším na cesty kolem francouzského pobřeží.

Máš zkušenost s fungováním francouzských univerzit? V čem se liší?

Popravdě ani moc ne, já trávila nejvíce času v laboratoři a výzkumem, takže francouzský vzdělávací systém a jeho rozdíly mi zůstaly převážně utajeny.

Double degree 4

Jaké bylo tvé studium v rámci programu Erasmus+ během navazujícího magisterského studia? Myslíš, že se bude hodně lišit oproti plánované stáži v rámci Barrande Fellowship programu?

Já jela na Erasmus+ doslova za pět minut dvanáct, v posledním semestru páťáku, kdy už jsme neměli žádné předměty. Tím pádem mi odpadly starosti s uznáváním předmětů a počítání kreditů. Navíc jsem neabsolvovala klasický studijní program, ale pracovní stáž. Takže se mě klasické studium v podobě přednášek a seminářů nedotklo.

Lišit se bude pravděpodobně úplně ve všem. Při Erasmu jsem pomáhala s výzkumem jiné studentce, při double degree budu pracovat na svém vlastím projektu.

Jaký výzkum budeš dělat ve Francii?

Půjde o stanovení vlivu elektrického pole na maturaci (zrání) cardiomyocytů. Elektrické pole bude zavedeno pomocí vodivých polymerů, které bych měla připravit na CPS a výsledky se budou vyhodnocovat pomocí elektrofyziologie (patch-clamp systém).  Vyhodnocování by mělo probíhat na univerzitě ve Francii.

Administrativa je pro mnoho vyjíždějících studentů strašákem. Jak fungovala domluva s univerzitou?

Administrativa by obecně mohla být předlohou Dantova pekla a jeho devíti kruhů, kterými si každý musí projít. Naštěstí na obou univerzitách jsou na pozicích mezinárodních referentů schopní a ochotní lidé, kteří byli vždy na blízku a jako Vergillius mě provedli všemi kroky, které bylo potřeba vyřešit před, během i po výjezdu. Domluva s univerzitou byla velice jednoduchá a příjemná, a to i přes můj handicap neznalosti francouzštiny.

Co se ti na Francii nejvíc líbí?

Lidé. Mají obrovské sebevědomí, jsou otevření a bezprostřední. Navíc jsou hrdí na to, odkud pochází, to mi v Česku trošku chybí.

double degree 2

Kdybys mohla dát radou jedinou radu studentům, kteří zvažují studijní výjezd do zahraničí, co by to bylo?

Shit happens, takže ať se nebojí toho, že se něco úplně nepovede. Ono to nakonec vždycky nějak dopadne.

A poslední nejvíce důležitá otázka. Francouzské víno nebo české pivo?

Obojí. Ve Francii francouzské víno, v Česku české pivo. Nakonec stejně záleží jen na lidech, se kterými se pije.

 

Více o programu Barrande Fellowship nalezneš zde.

Nepřestávej u tohohle článku. Přečti si o pracovní stáži v Portugalsku od Kláry tady

Ty nás ještě nesleduješ na Instagramu? Naprav to tady!

Sharing is caring!

Skip to content