Ahojte, jmenuji se Sára Mašková a momentálně studuji na Fakultě multimediálních komunikací, obor Marketingová komunikace. V zimním semestru jsem v rámci programu Erasmus odcestovala na sever, a to do Dánského království, kde jsem studovala Marketing management na International Business Academy v krásném malém městečku Kolding, které je podobné Zlínu.

Erasmus Dánsko 1

Proč zrovna Dánsko?

Nutkání jít studovat do Dánska jsem měla již na střední škole, kdy jsem se rozhodovala, kam se po maturitě vydat na vysokoškolské studium. Všeobecně je známo, že dánský vzdělávací systém klade důraz na praktické vzdělání. Pro mě, jako pro člověka s pamětí zlaté rybky, to byla jasná volba, kde bych jednou chtěla studovat. Nakonec jsem však dala přednost studiu ve Zlíně a pro studium v Dánsku jsem se rozhodla až v rámci Erasmu.

Jaké byly tvoje první pocity po příjezdu do Dánska?

Do Dánska jsem přijížděla již začátkem srpna a popravdě mi se semestr takto brzo začínat úplně nechtělo. Hned po příjezdu jsem očekávala značně chladnější počasí, než bylo tehdy u nás v Česku, ale paradoxně jsem ještě při příletu odhazovala vrstvy oblečení. Teplé léto není v Dánsku úplně zvykem. Z doslechu od mých dánských spolužáků vím, že dánské léto trvá maximálně tak 2 týdny a pak opět nepřetržitě prší. Toto léto tam bylo neočekávaně dlouhé a teplé.

Co jsi v Dánsku studovala a jaké jsou hlavní rozdíly studia u nás a v Dánsku?

Absolvovala jsem program marketingového managementu na IBA (International Business Academy), kde jsme se věnovali předmětům jako globální ekonomie, finanční řízení, marketing, digitální marketing a dalším. Přístup pedagogů a koordinátorů zde byl skutečně pozitivní. Všichni byli velmi přátelští a ochotní vždy pomoci s jakýmkoli problémem.
V internacionální třídě jsem se cítila jako doma, protože jsem měla spoustu spolužáků z Česka a Slovenska. Celkově vzato však bylo bytí v mezinárodním prostředí neskutečně obohacující. V dánském prostředí jsem si všimla, že studenti nebyli tak zdrženliví při diskusi s profesory na jakékoliv téma. V Dánsku je obvyklejší neformální a rovnocenný vztah mezi studenty a pedagogy. Diskuze a interakce jsou povzbuzovány, a studenti jsou vyzýváni k aktivnímu přispívání na hodinách. V České republice je často přítomna větší hierarchie a vztahy jsou formálnější. Bylo úžasné poslouchat a pozorovat, jak se mí spolužáci postavili k různým věcem a jaké měli názory.

Erasmus Dánsko 2

Je v Dánsku pro českého studenta draho, za kolik jsi nakupovala?

V Dánsku jsou náklady na život obecně vyšší než v některých jiných zemích. Co se cen potravin týče, čekala jsem týdenní výdaje za jídlo větší. Týdně (když se podařilo) jsem se vešla do 600–800 kč za jídlo (menza, nákupy.). Největší výdaje zde člověk nechá za cestování veřejnou dopravou. Za 5 minutovou jízdu autobusem jsem dala 85 Kč. Tudíž je rozhodně lepší být dopředu na život v Dánsku alespoň trošku finančně připravený.

Jaká vzpomínka ti nejvíce utkvěla v hlavě?

Ráda vzpomínám například na kayakování za městem, na spontánní výlet do vedlejšího města vyrobit si keramické hrníčky, na své časté toulání se městem (kdy jsem se kochala interiéry Dánů), na výlet s Erasmus studenty do Esbjergu (na západ Dánska), kde jsme dokonce potkali i tuleně nebo na společné výlety s kamarádkou z Plzně, která zde byla taktéž na Erasmu. Například na výlet na ostrov Fanø, a taky na společné večery u vína či piva. Nejvíce ze všeho ale vzpomínám na návštěvy hlavního města. Kodaň je krásné město plné historie, kultury, umění a krásné architektury. Nabízí především mnoho skvělých kaváren, které jsem si během své návštěvy nemohla nechat ujít.

Celkově je Kodaň bezpečné město (dodnes mě fascinuje, jak zde žijí v krásné symbióze cyklisti a další dopravní prostředky), nabízí vynikající veřejnou dopravu, což umožňuje snadné cestování po městě. (nevyžádaný tip – 24h jízdenka na MHD platí i na vodní přívoz – doporučuji!). Celkově je to skvělé místo pro návštěvu. Hodnotím 9/10. Při mé druhé návštěvě Kodani jsme stihli navštívit i tamější vánoční trhy v kodaňském přístavu, kde jsme shodou okolností narazili na Brňáka, který na těchto trzích prodává již několikátým rokem. Úsměvné to shledání Moraváků.

V Dánsku se mi neustále děl jeden problémek za druhým. Ať už se mi podařilo několikrát spustit požární hlásič v naší malé kuchyňce nebo se mi podařilo ucpat myčku pěnou, kdy jsem jen chtěla ušetřit na mycích prostředcích a namísto tablet do myčky jsem použila pár kapek saponátu. Takže i blonďaté chvilky proběhly.

Erasmus Dánsko 3

Všimla sis v Dánsku nějakých kulturních rozdílů oproti Česku, které tě překvapily?

Pokud jde o sociální interakci, Dánové jsou rezervovaní a spíše si zachovávají svůj osobní prostor, oproti Čechům, kteří jsou vřelejší a otevřenější novým lidem. Dalším rozdílem je úroveň angličtiny. V Dánsku jsem se nepotkala s osobou, která by neuměla alespoň trochu anglicky. Dánsko je známé svou vysokou úrovní angličtiny mezi obyvateli (přes 80 % dospělých obyvatel mluví anglicky). Většina Dánů, zejména mladší generace, mluví anglicky alespoň na základní úrovni. To však není v Česku úplně zvykem. Taktéž jsem zaznamenala, že jsou Dánové velmi aktivní ve sportu a pohybu. Denně jsem potkávala Dány všech generací (i ve vyšším věku), kteří si šli jen tak zaběhat či vyjet na kole.

Co ti dal výjezd na Erasmus do života?

Ačkoli jsem na začátku měla obavy, zda zvládnu život a studium v cizí zemi na tak dlouhou dobu, nakonec mého rozhodnutí nelituji a jsem ráda za tuto zkušenost. Život a studium v zahraničí mohou být náročné, ale zároveň člověka naučí získat určitou míru samostatnosti. Díky této zkušenosti jsem také poznala mnoho nových a inspirativních lidí, s kterými jsem stále v kontaktu. Dále mi také výjezd přinesl určitý posun, co se týče vystoupení z mé komfortní zóny.

Erasmus Dánsko 4

Máš nějakou radu na závěr pro ty, co by se rádi vydali do Dánska ať už studovat nebo jen v rámci cestování?

Rozhodně doporučuji být (zrovna do Dánska) předem finančně připraven. V Dánsku jsou všeobecně vyšší náklady na život než v některých jiných zemíchSocializujte se, interagujte, navazujte nové vazby, a především si Erasmus naplno užijte, ať máte na co vzpomínat!

Pokračuj ve čtení a přečti si o Lucčiném výjezdu do Portugalska | Erasmus Dánsko

Nezapomeň nás sledovat na Instagramu📷 | Erasmus Dánsko

Sharing is caring!

Skip to content